BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülés Tokióból - Az európai cégek nem bírták tovább

Egyre több külföldi vállalat költözteti át alkalmazottait Tokióból más japán városokba, elsősorban Oszakába a földrengésben megsérült atomerőmű miatt.

A német Daimler AG, BMW AG és Volkswagen AG alkalmazottainak többsége családjaikkal együtt hazautazott Németországba, a BMW pedig tokiói székhelye funkcióinak nagy részét áthelyezte Kobe-i továbbképző központjába.

"Az európaiak nem szoktak hozzá a földrengésekhez és tartanak az atomerőművektől" - mondta a Volkswagen egy vezető munkatársa.

A svéd H&M Hennes & Mauritz AB ruházati lánc kilenc áruházat zárt be Japán Kantó (észak-keleti) régiójában és Oszakába helyezte át tevékenységét. A vállalat 800 alkalmazottjának és családjaiknak biztosít szállást átmenetileg a Kanszai (dél-nyugati) régióban.

A Philip Morris Japan KK, a második legnagyobb dohányipari vállalat Japánban szintén bezárta tokiói székhelyét és tevékenységének egy részét áthelyezte Oszakába.

A Reuters információi szerint a japán kormány leállította az atomkatasztrófa által sújtott Fukusima-tartományban az összes élelmiszer-termék értékesítését. A friss jelentések szerint radioktív jódot találtak Tokió vízvezetékrendszerében.

Fukusimában jelenleg 20 kilométeres evakuációs zónát tartanak fent, ugyanakkor egy a reaktortól 30 kilométerre található farmon a helyben termelt tejben és spenótban mért radioaktivitás magasabb a megengedettnél, de a hivatalos tájékoztatás szerint továbbra sem jelent egészségügyi kockázatot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.