BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zsugorodott az építőipar

Januárban az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 4,2%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés januárban az előző havinál 0,1%-kal kisebb volt.

Az adatok elemzésénél figyelembe kell venni, hogy az építőipar januárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60%-át állítja elő. Januárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az előző év azonos időszakitól. Az épületek építésének volumene 4,2, az egyéb építményeken végzett munkáké 4,5%-kal csökkent.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 3,8%-kal magasabb volt a 2010. januári, nagyon alacsony bázisnál. Az egyéb építmények termelése 2,4%-kal, a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – termelése 9,2%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

A januárban kötött új szerződések volumene 46,6%-kal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére kötötteké 9,3%-kal csökkent. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene csaknem 70%-kal esett vissza. A jelentős visszaesés részben a 2010. januárban út- és autóút-építésre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis következménye.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 21,7%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,8%-kal, az egyéb építményeké egynegyedével kisebb volt a 2010. januárinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.