BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

67 millió liter sugárzó víz - Még kilenc hónap harc Fukusimában

A fukusimai nukleáris erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) azt ígéri, hogy hat-kilenc hónapon belül megszűnteti az atomerőmű-válságot.

A Tepco közleménye szerint a sugárzás szintjének tartós csökkenése három hónapon belül várható. Ezt követően hat hónapon belül megvalósítható lesz az úgynevezett "hideg leállás", amikor a központi reaktor hőmérséklete 100 Celsius fok alá csökken. A Bloombergnek nyilatkozó nukleáris szakértő szerint a határidő tartható lehet.

A következő három hónap alatt a munkások a hűtéshez használt, radioaktív vizet tartályokba gyűjtik. A szakértők szerint 23 napig tart majd a második számú reaktornál összegyűlt 25 millió liternyi sugárfertőzött víz átmozgatása. A három reaktornál összesen 67,5 millió liter fertőzött víz gyűlt fel.

Maszataka Simizu, a Tepco elnöke eközben a japán parlament felsőházában ismételten bocsánatot kért a balesetért és a politikusok kérdéseire is válaszolt. A Nikkei című japán lap hétfői száma szerint a japán lakosság 70 százaléka elégedetlen azzal a móddal, ahogyan Naoto Kan miniszterelnök kormánya kezelte a nukleáris válságot. Ugyanakkor Jukio Edano, a japán kabinet főtitkára "fontos lépésnek" nevezte a Tepco tervét a nukleáris válság megszűntetésére. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.