BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kísértetiesen hasonlít az iPhone és a Galaxy: újabb per a mobilpiacon

Bíróságon támadja az Apple a Samsungot, az amerikai gyártó szerint ugyanis a Samsung pofátlanul másolta az iPad és az iPhone modelljeit. A bírósági papírokból kiderül, hogy az Apple a Samsung Galaxy termékeit vette célba.

Az iPad és az iPhone durva másolatának tekinti az Apple a Samsung Galaxy telefonját és táblagépét. Az amerikai gyártó szerint ugyanis a dél-koreaiak mind külcsín tekinttében, mind a szoftver kialakításában is kísértetiesen hasonlít az Apple fejlesztéseire.

A Samsung Galaxy telefonokban a Google Android operációs rendszere fut, amely az Apple közvetlen versenytársa – írja a BBC. Az Apple pénteken nyújtott be keresetet az illetékes kaliforniai bíróságon. Az Apple a beadványában szabadalom- és védjegy/márkanév sértésre, tisztességtelen versenyre hivatkozik.

Amellett, hogy a Samsung komoly versenytársa a világ mobilpiacán az Apple-nek, számos alkatrészt – elsősorban processzorokat, memóriakártyákat - szállít az Apple MacBook típusú notebookjaihoz. Az Apple által tervezett A4-es chipet, ami jelenleg az iPhone, iPad, iPod touch és Apple TV készülékekben található, a Samsung gyártja. A dél-koreai gyár készít még kijelzőket és memóriát is az Apple-készülékekhez. A két vállalat januárban állapodott meg arról, hogy a Samsung a 2010-es szállítás négyszeresét viszi idén az Apple-nek.

A Samsung egyelőre nem kívánta kommentálni az Apple vádjait.

Az elemzők szerint a táblagépek piacán jelenleg a Samsung az egyetlen komoly versenytársa az Apple-nek. Márciusban az amerikai vállalat a HTC mobilgyártót perelte be hasonló vádakkal, igaz, ez esetben „csak” az iPhone jogsértését kifogásolta a cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.