BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrepedt a fukusimai erőmű fala - szivárog a radioaktív víz

Mintegy 30 centiméteres rés keletkezett a fukusimai erőmű kettes reaktoregységének falán. A résen keresztül radioaktív víz szivárog a tengerbe.

A Tokyo Electric Power illetékesei szerint a cég betont önt majd a nyílásba, hogy megszüntessék a szivárgást. "Próbáljuk meghatározni, miért emelkedik a környező tengervízben a sugárzás mértéke és ebben a kontextusban ez lehet az egyik lehetséges indok" - mondta Hidehiko Nisijama a Nukleáris és Iparbiztonsági Ügynökség helyettes vezetője.

A Business Insider jelentése szerint tegnap vizsgálatokkal igazolták, hogy a földrengésben megsérült atomerőmű körzetében valóban a megengedett szint tízszeresére rúg a talajvíz radioaktivitása.

A szakértők már korábban figyelmeztettek arra, hogy a reaktorok hűtéséhez használt nagy mennyiségű tengervíz szivároghat az üzemből. Hivatalos jelentés ugyanakkor nem érkezett arról, hogy pontosan mennyi radioaktívvá vált hűtővíz juthatott a talajba, illetve a tengerbe. A japán hatóságok ugyanakkor továbbra sem látnak okot komoly aggodalomra, mivel – mint mondják – az erőműből kijutó víz gyorsan eloszlik, ezért nem jelent nagy veszélyt.

Közben a japán miniszterelnök, Naoto Kan is látogatást tett a március 11-i földrengés elpusztult parti városokban. A miniszterelnök most először látogatott el a katasztrófa sújtotta területre, igaz, a földrengés napját követően egyszer már átrepült felette helikopterrel. Kao biztosította a helyieket arról, hogy minél hamarabb újrainduljon a halászat a környéken és fedél is kerüljön a sok százezer hajléktalanná lett ember feje fölé.

A japán katasztrófával kapcsolatos összes hír itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.