BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kész a Tisza-parti felhőkarcoló

Közel és távol nem volt nyolcemeletes épület a Borsod megyei Tiszapalkonya környékén egészen tavaly decemberig, amikor elkészült a Pannonmill Zrt. 4 milliárd forintból felépülő új malma. A patyolattiszta, számítógép vezérelte létesítményt ma adták át hivatalosan, és ezentúl évi hetvenezer tonna búzát dolgoz majd fel.

A malmot a Pannonmill Malomipari Zrt. 2009 októberében kezdte építeni egy 70 ezer négyzetméteres telken, zöldmezős beruházás keretében. Az egyenként ezer tonna liszt tárolására alkalmas silók teteje a létesítmény legmagasabb pontja, 39 méter magas, az építmény meglehetősen elüt a környék képétől. Az új létesítményt Poór Zoltán elnök-vezérigazgató Magyarország legkorszerűbb malmának nevezte, amely a huszonegyedik század malmi csúcstechnológiáját képviseli.

A legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek megfelelő új malom a Pannonmill hosszútávú, évtizedekre szóló beruházása, amelyet összesen 4 milliárd forintból valósított meg a cég. A fejlesztéshez 405 millió forintos uniós támogatást is kaptak. A malom közel ötven embernek biztosít megélhetést, és mivel az alapanyagot, a búzát a környékbeli termelőktől veszi, áttételesen az egész térségnek potenciális lehetőséget biztosít azzal, hogy évtizedekre biztos felvásárlási pontként szolgál a helyieknek – mondta el Poór Zoltán. A Pannonmill elnök-vezérigazgatója hozzátette: azáltal azonban, hogy az új tiszapalkonyai malom naponta 300, évente pedig 70 ezer tonna lisztet állít elő, a magyar élelmiszergazdaság, illetve az országos élelmiszerellátás szerves része is lesz. Poór hangsúlyozta: a tiszapalkonyai önkormányzattal való jó kapcsolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy a falu mellett épült fel az új malom, a területért cserébe a cég a helyi kulturális és spotéletet is támogatja anyagilag.

A Pannonmill fejlesztése azért is érdekes, mert a céget az elmúlt üzleti évben az ágazat többi szereplőjéhez hasonlóan sújtotta az alapanyag, a búza árának minden túlzás nélkül drámai emelkedése. A növekedés tehát sajátos módon nem feltétlenül jó hír. Az alapanyag elmúlt hónapokban, években tapasztalható drágulása miatt nő az árbevétel, ám ez nem jár együtt a profitabilitás javulásával. Sőt, a drágulás miatt – az ágazat többi szereplőjéhez hasonlóan – a cég a 2009/2010-es üzleti évében veszteséges lett. A Pannonmill költségeinek 75 százalékát teszi ki a búza ára. Míg a tavalyi aratáskor még 35-40 ezer forintba került egy tonna búza, ma már a malmi minőség 80 ezer forint körül van. Ebből adódik tehát a dinamikusan növekvő árbevétel. A malomipari szereplők nem tehetnek mást, mint hogy kivárnak, és – mint a beruházás is jelzi – hosszú távra terveznek. Az ágazat jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a szükséges áremelést végigvigye, a versenyhelyzet ezt nem teszi lehetővé – jelentette ki még egy korábbi háttérbeszélgetésen Poór Zoltán.

A búza árát befolyásolja az is, hogy nincs megbízható gabonamérleg, amelynek megléte esetén sokkal kiszámíthatóbb lenne a piac, Annyi biztosan kijelenthető, hogy liszthiánnyal nem kell számolni az idén sem.

A hivatalos átadó eseményen jelen volt Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár is, aki beszédében kijelentette: a hazai élelmiszeripar teljesítménye 2004 után mind a foglalkoztatottságot, mind a jövedelmezőséget tekintve jelentősen romlott. A feldolgozóiparon belül a harmadik helyen áll az élelmiszeripar, és ezen belül csak 12. helyen áll a malomipar. Mivel a kormány kiemelt célja a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság bővítése, ezért nagy jelentőséggel bírnak az ilyen beruházások – jelentette ki az államtitkár. A beruházás a környékbeli gazdáknak is siker, hiszen egy-egy ilyen üzem nagymértékű, és évtizedeken át tartó biztos felvásárlással támogatja a vidéki életet – hangsúlyozta Kardeván Endre.

A Pannonmillről

A Pannonmill Malomipai Zrt. az osztrák Euromills malomipari cégcsoport tulajdona, amely Európa legnagyobb ágazati szereplője. A hazai leány összesen 170 főt foglalkoztat komáromi központjában, illetve malmában, valamint a csornai és tiszapalkonyai malomban. Az évi 220 ezer tonna búzát feldolgozó, a malomiparban 20 százalékos részesedésű, és ezzel piacvezető cég idén 20 milliárd forint körüli árbevételt tervez. A végterméket döntően nagyipari vevőknek, sütőipari cégeknek értékesíti, de márkázott, kis kiszerelésű termékei révén a boltok polcain is jelen van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.