BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem luxus a kávé, de a különlegesek drágák

Az ázsiai cibetmacska bélrendszerében „kezelt” kopi luwakból évente csak néhány száz kilogrammnyi készül

KÁVÉ. Reggeli ébredéshez, ebéd utáni sziesztához, baráti társaságban vagy üzletkötés alkalmával mindig jólesik egy aromás fekete. A kávézás több száz éves hagyományokkal büszkélkedik, és mára a világ bármely részéről beszerezhető az élénkítő ital alapanyaga. S bár a cserjét számos helyen termesztik, a legízesebb kávébabültetvények a 23. és 25. szélességi fok által határolt területen találhatók. Ez az úgynevezett kávéöv, ahonnan a két fő faj, a Coffea arabica és a Coffea robusta származik. A valaha különlegességnek számító frissítő ma már mindenki számára elérhető, de néhány unikális kávé még mindig csak kevesek kiváltsága.

A világ legdrágább nyerskávéjának a Jamaican Blue Mountaint tartják. Szintén különleges a csodás aromájú, pikáns, de mégis lágy ízű Mexico Maragogype, amely a legnagyobb szemű kávébab. De talán a legkülönlegesebb és a legköltségesebb a milliomosok kedvence, a kopi luwak, az ázsiai cibetmacska ürülékéből kihalászott szemekből készült luxuskávé. Ez a fán élő ragadozó imádja a kávébabot, állítólag jó ízléssel csak a legérettebb szemekből csemegézik, de a gyomra nem dolgozza fel a növényt. A macska által „kezelt” babszemeket a cibetek nyomában kajtató helyi kincsvadászok gyűjtik öszsze, hogy a kávékészítők igazi luxusterméket nyerjenek belőle. S bár a kávébab erjesztésének ez kissé meghökkentő módja, a brit uralkodócsalád és Jack Nicholson is előszeretettel kortyolgatja a kopi luwakot, amelynek kilójáért 1200-1300 dollárt kérnek, s itthon legfeljebb az interneten rendelhető meg.

A lehetőségek tárháza azonban végtelen, mi sem maradunk jó kávé nélkül. A régmúlt idők szellemét idéző Centrál kávéházban feledhetetlen Francia csókban részesülhetnek az ínyencek. Az Európa kávéházban az ital mellé mennyei sütiköltemények választhatók, míg az Azték Choxolat! nevű helyen csokoládékkal egészítik ki a kávékínálatot. Az üzletemberek pedig szívesen választják a Starbucksot, a világ egyik legismertebb kávéházláncát, amely már Budapesten is fellelhető. Itt több órára elnyújtható egy megbeszélés a fehércsokoládés mokkák mellett. Varga Brigitta

Kávélexikon: mit hogyan készítenek?

Eszpresszó: 7 gramm sötétre pörkölt, finomra darált kávén fél deci vizet gőzölnek át

Dupla eszpresszó: kétszeres kávé- és vízmennyiség

Americano: „nagyon hosszú”, 3–4-szeres vízmennyiséggel készített eszpresszó

Macchiato: kávé tejhabbal

Cappuccino: alapja az eszpresszó, amelyet felgőzölt, habos tejhez öntenek, a tetejére kakaóport vagy fahéjat szórnak

Café frappé: fagyis kávé

Bécsi eszpresszó: világos pörkölésű kávéőrleményből, tejjel hígítják, tejhabbal és csokoládéval díszítik

Jeges kávé: zúzott jég és sok tej egészíti ki az alapeszpreszszót

Caffé mocha: csokoládésziruppal és habosított tejjel dúsított eszpresszó

Holland kávé: cukor, gin és tejszín az alapanyag

Ír kávé: whisky, tejszín és cukor hozzáadásával

Dupla eszpresszó: kétszeres kávé- és vízmennyiség

Americano: „nagyon hosszú”, 3–4-szeres vízmennyiséggel készített eszpresszó

Macchiato: kávé tejhabbal

Cappuccino: alapja az eszpresszó, amelyet felgőzölt, habos tejhez öntenek, a tetejére kakaóport vagy fahéjat szórnak

Café frappé: fagyis kávé

Bécsi eszpresszó: világos pörkölésű kávéőrleményből, tejjel hígítják, tejhabbal és csokoládéval díszítik

Jeges kávé: zúzott jég és sok tej egészíti ki az alapeszpreszszót

Caffé mocha: csokoládésziruppal és habosított tejjel dúsított eszpresszó

Holland kávé: cukor, gin és tejszín az alapanyag

Ír kávé: whisky, tejszín és cukor hozzáadásával-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.