KÁVÉ. Reggeli ébredéshez, ebéd utáni sziesztához, baráti társaságban vagy üzletkötés alkalmával mindig jólesik egy aromás fekete. A kávézás több száz éves hagyományokkal büszkélkedik, és mára a világ bármely részéről beszerezhető az élénkítő ital alapanyaga. S bár a cserjét számos helyen termesztik, a legízesebb kávébabültetvények a 23. és 25. szélességi fok által határolt területen találhatók. Ez az úgynevezett kávéöv, ahonnan a két fő faj, a Coffea arabica és a Coffea robusta származik. A valaha különlegességnek számító frissítő ma már mindenki számára elérhető, de néhány unikális kávé még mindig csak kevesek kiváltsága.
A világ legdrágább nyerskávéjának a Jamaican Blue Mountaint tartják. Szintén különleges a csodás aromájú, pikáns, de mégis lágy ízű Mexico Maragogype, amely a legnagyobb szemű kávébab. De talán a legkülönlegesebb és a legköltségesebb a milliomosok kedvence, a kopi luwak, az ázsiai cibetmacska ürülékéből kihalászott szemekből készült luxuskávé. Ez a fán élő ragadozó imádja a kávébabot, állítólag jó ízléssel csak a legérettebb szemekből csemegézik, de a gyomra nem dolgozza fel a növényt. A macska által „kezelt” babszemeket a cibetek nyomában kajtató helyi kincsvadászok gyűjtik öszsze, hogy a kávékészítők igazi luxusterméket nyerjenek belőle. S bár a kávébab erjesztésének ez kissé meghökkentő módja, a brit uralkodócsalád és Jack Nicholson is előszeretettel kortyolgatja a kopi luwakot, amelynek kilójáért 1200-1300 dollárt kérnek, s itthon legfeljebb az interneten rendelhető meg.
A lehetőségek tárháza azonban végtelen, mi sem maradunk jó kávé nélkül. A régmúlt idők szellemét idéző Centrál kávéházban feledhetetlen Francia csókban részesülhetnek az ínyencek. Az Európa kávéházban az ital mellé mennyei sütiköltemények választhatók, míg az Azték Choxolat! nevű helyen csokoládékkal egészítik ki a kávékínálatot. Az üzletemberek pedig szívesen választják a Starbucksot, a világ egyik legismertebb kávéházláncát, amely már Budapesten is fellelhető. Itt több órára elnyújtható egy megbeszélés a fehércsokoládés mokkák mellett. Varga Brigitta
Dupla eszpresszó: kétszeres kávé- és vízmennyiség
Americano: „nagyon hosszú”, 3–4-szeres vízmennyiséggel készített eszpresszó
Macchiato: kávé tejhabbal
Cappuccino: alapja az eszpresszó, amelyet felgőzölt, habos tejhez öntenek, a tetejére kakaóport vagy fahéjat szórnak
Café frappé: fagyis kávé
Bécsi eszpresszó: világos pörkölésű kávéőrleményből, tejjel hígítják, tejhabbal és csokoládéval díszítik
Jeges kávé: zúzott jég és sok tej egészíti ki az alapeszpreszszót
Caffé mocha: csokoládésziruppal és habosított tejjel dúsított eszpresszó
Holland kávé: cukor, gin és tejszín az alapanyag
Ír kávé: whisky, tejszín és cukor hozzáadásával
Dupla eszpresszó: kétszeres kávé- és vízmennyiség
Americano: „nagyon hosszú”, 3–4-szeres vízmennyiséggel készített eszpresszó
Macchiato: kávé tejhabbal
Cappuccino: alapja az eszpresszó, amelyet felgőzölt, habos tejhez öntenek, a tetejére kakaóport vagy fahéjat szórnak
Café frappé: fagyis kávé
Bécsi eszpresszó: világos pörkölésű kávéőrleményből, tejjel hígítják, tejhabbal és csokoládéval díszítik
Jeges kávé: zúzott jég és sok tej egészíti ki az alapeszpreszszót
Caffé mocha: csokoládésziruppal és habosított tejjel dúsított eszpresszó
Holland kávé: cukor, gin és tejszín az alapanyag
Ír kávé: whisky, tejszín és cukor hozzáadásával-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.