BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robbanás az iPad gyárban - Három halálos áldozat

Robbanás történt a Foxconn egyik kínai üzemében, ahol többek között az iPad 2 gyártása is zajlik. A balesetben hárman életüket vesztették, tizenöten pedig megsérültek.

Az Apple-nek dolgozó szerződéses elektronikai gyártó, a Foxconn ma közölt részleteket a pénteki robbanásról. Az AP tudósítása szerint a három halálos áldozatát és tizenöt sérültet követelő baleset a készülékek polírozásával foglalkozó részlegben következett be gyúlékony hulladékok miatt. A Foxconn a robbanást követően leállította minden, hasonló tevékenységet folytató kínai üzemegység működését és jelenleg vizsgálja az eset körülményeit.

Szakértők szerint a robbanás nem okoz majd jelentősebb gondot az iPad 2 ellátás terén, annak ellenére, hogy akár 2,8 millió darabra is rúghat az így kieső mennyiség. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy ez az eset is aláhúzza, milyen kockázatnak teszik ki magukat azok a vállalatok, amelyek egy-két gyárra bízzák a globális ellátást.

Az Apple az összes iPadet a Foxconn Csengduban és Senzenben található gyáraiban építtet meg. Ez viszont még nem is számít túlzott koncentrációnak, hiszen az infokommunikációs szektorban előfordul, hogy egyetlen üzem látja el az egész világ egy-egy notebook típussal. Kínai gyárak állítják össze a globális laptopválaszték 80-90 százalékát, de a mobiltelefonok 50-60 százaléka is a kommunista országban készül.

A tajvani Foxconn, a Hon Hai Precision Industry leányaként a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, összesen 1,1 millió főt alkalmaz Kínában tucatnyi, kisebb város méretű telephelyen. A gyártási lánc egyre fokozódó koncentrációja következtében mára egyre gyakoribbá váltak az ellátási gondok a kínai üzemekre támaszkodó cégeknél. A Citigroup elemzője szerint a szerződéses elektronikai gyártók az alacsony költségeknek köszönhetően annyira ragaszkodnak Kínához, hogy az ügyfeleknek prémiumot kell fizetniük, ha azt akarják, hogy máshol gyártsanak számukra.

A Foxconn tavaly a dolgozói körében tapasztalható öngyilkossági hullám kapcsán került a figyelem középpontjába. 2010 szeptemberében a vállalat bejelentette, hogy átlag 2 ezer jüanra (59 ezer forint) emeli a béreket és javítja a munkakörülményeket. Akkor 1 700 dolgozó írt panaszos levelet, kiemelve, hogy a cégnél továbbra is túl hosszú munkaidő, és spártai munkakörülmények jellemzőek a vállalatnál, emellett a cég tömegesen alkalmaz gyakornokokat, akiknek nyomott béreket fizet. A Foxconn megalapozatlannak nevezte az állításokat és közölte, hogy a dolgozóknak csak 7,6 százaléka gyakornok és azok, akik túlóráztak, önként tették azt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.