BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E coli - Folytatódik a hajsza

Az orosz kormány reméli, hogy az Európai Unió egészére kiterjedő importtilalom ügyét elrendezik Brüsszellel még az EU-csúcs előtt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a halálos E coli járványra hivatkozva Moszkva teljes importtilalmat rendelt el minden, az Európai Unióból származó zöldség tekintetében. Mind az Európai Unió, mind a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kifogást emelt az intézkedés ellen. Sőt, a WTO illetékese kilátásba helyzet, hogy amennyiben Moszkva nem törli azonnal a tilalmat, előfordulhat, hogy Oroszország a tervekkel ellentétben nem léphet be a szervezetbe a jövő évben.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök korábban kategorikusan elutasította a bírálatokat, mondván: nem fogják szándékosan mérgezni a lakosságukat és az importtilalomhoz minden WTO tagnak joga van. Vlagyimir Csizsov, Oroszország uniós nagykövete most finomította ezt az álláspontot és úgy fogalmazott: reméli, hogy az ügyet tisztázzák a holnap kezdődő uniós csúcs előtt. "Az orosz intézkedések hatásával kapcsolatos uniós reakció furcsa és megmagyarázhatatlan" – idézi Csizsovot a Ria Novosztyi. A nagykövet hozzátette: megérti, hogy az EU-ban élő farmereknek komoly veszteségeket okoz ez a helyzet, de ezek az anyagi veszteségek nem mérhetőek a járvány miatt elvesztett emberéletekhez.

Eközben újabb elmélet dőlt meg a fertőzés eredetét illetően: korábban a német hatóságok egy helyi farmon kezdtek vizsgálódni, feltételezve, hogy a kórokozó növényi csírákon keresztül ebből a gazdaságból terjedt el Németország szerte. A friss eredmények azonban cáfolták ezt a feltételezést, így az egészségügyi szervek továbbra sem tudják, honnan ered az új típusú, halálos kimenetellel járó betegség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.