BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idei csúcson az új felszámolások száma

Éves csúcsot ért el az új felszámolások száma májusban, 1600 eljárást indítottak. Az elmúlt öt évben mindössze öt olyan hónapot jegyzett fel az Opten céginformációs szolgálat, amikor ennél több kis- és középvállalkozást vontak felszámolás alá.

„Amennyiben a már az év eleje óta kiugróan növekvő végelszámolások után a felszámolások emelkedése is megindul, nagyon nehéz évek várnak a cégvilágra” – kommentálta a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Idén májusban az egy hónappal korábbihoz képest 13,9 százalékos volt a növekedés üteme, míg a tizenkét hónapra visszatekintő emelkedés 7,3 százalékos. Ez gyökeres változás: áprilisban ugyanis egy hónapra visszatekintően csökkenés történt, és éves alapon is csak 1,7 százalékos volt a növekedés.

Az új végelszámolások emelkedését az első három hónapban ugyan erős dinamizmus jellemezte, de április után májusban is lassult az ütem. Ám még így is a májusi adat – 1722 új eljárás – minden idők negyedik legmagasabb értéke. Csorbai Hajnalka szerint a háttérben „minden bizonnyal továbbra is adminisztratív okok, tipikusan az elmulasztott mérlegleadás miatt elrendelt kényszer-végelszámolási eljárások állnak”.

A cégalapítási kedv májusban gyakorlatilag stagnált az elmúlt esztendő hasonló időszakához viszonyítva. Ugyanakkor az áprilisi éves alapú csökkenéshez képest előjelet váltott, azaz valamelyest növekedett. Az idén az ötödik hónapban 3584 új vállalkozást jegyeztek be, 509-cel kevesebbet, mint áprilisban, amikor 4093 új regisztráció történt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.