BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavasztól bárki vehet Facebook-részvényt

A világ legközelebbről figyelt magánkézben álló vállalkozásának papírjai várhatóan 2012-ben kerülnek tőzsdére, a CNBC az ügylethez közel állókra hivatkozva úgy tudja, az IPO értéke elérheti a 100 milliárd dollárt, amely a modern vállalati történelem legnagyobb tőzsdei bevezetése lehet.

A Facebook tulajdonosai nem önszántukból vezetik tőzsdére a világ legnagyobb közösségi portálát üzemeltető vállalkozást. Az Egyesült Államok 1934-ben hozott értékpapír törvénye alapján annak a társaságnak, amelynek több mint 500 befektetője van, köteles pénzügyi eredményeit ugyanúgy publikálni, ahogy egy tőzsdei vállalatnak.

A Facebook már korábban jelezte, hogy még idén átlépi az 500 befektetős határt, s vélhetően még az előtt szeretnék tőzsdére vinni a társaság papírjait, hogy az első negyedéves jelentést közzé kelljen tennie. A CNBC értesülését a vállalat vezetősége ezúttal nem kívánta kommentálni, de korábban egy konferencián a vállalat folyó ügyeiért felelős vezetője Sheryl Sandberg úgy fogalmazott, a Facebook IPO-ja elkerülhetetlen.

A CNBC úgy tudja, hogy a Facebook azért is szeretné tőzsdére vinni a cég papírjait, mert emelné szeretné az alkalmazottak fizetését. Amikor egy alkalmazott elhagyja a vállalatot el kell adnia a Facebook részvényeit, ezek azonban külső befektetők kezében landolnak. Másrészt óriási a verseny az internetes vállalatok között, az alkalmazottak megtartásáért gyakran egymás fölé licitálnak, a legutóbb a Google is jelentős 20 százalékos fizetésemelést jelentett be.

Az IPO-t vélhetően a konzorciumban 1,5 milliárd dollár értékben Facebook-részvényt vásárló Goldman Sachs vezényli majd. A Facebook piaci értéke sajtóértesülések szerint meghaladhatja az 50 milliárd dollár. Az ügylethez közel álló bennfentesek azonban úgy vélik, mire a vállalat tőzsdére megy értéke akár 100 milliárd dollárra is rúghat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.