BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Távolról sem ért véget az atomkor

Szaúd-Arábia 16 atomreaktor megépítését tervezi 2030-ra több mint 100 milliárd dollár költséggel - közölte szerdai számában az Arab News szaúdi lap egy kormányzati illetékesre hivatkozva.

Szaúd-Arábia, amely a világ egyik vezető olajexportálója, az egyre növekvő energiakeresletet nukleáris reaktorok építésével tervezi fedezni. Ezt a tervét annak ellenére fenntartja, hogy a fukusimai erőműbaleset után a világ több országa visszalépett az atomenergia felhasználásától.

A jelenlegi szaúdi uralkodó nevét viselő, Abdullahváros atomért és a megújuló energiáért elnevezésű mintaproject koordinátora azt nyilatkozta a szaúdi lapnak, hogy tíz év múlva adják át az első két reaktort, majd gyakorlatilag évente két-két újabb reaktort helyeznek üzembe. Az illetékes azt mondta továbbá, hogy Szaúd-Arábia energiaszükségletének a 20 százalékát állítja majd elő atomerőművekben a tervek szerint.

Becslések szerint az ország energiakereslete 7-8 százalékkal nő a következő tíz évben. A szomszédos Egyesült Arab Emírségek 2009 decemberében egy dél-koreai konzorciumot bízott meg négy nukleáris üzem megépítésével 20,4 milliárd dollárért.

A napokban Lengyelország is bejelentette, továbbfejleszti atomenergia programját és további két erőművet épít.

Míg egyes országok nyugodt szívvel bíznak az atomenergiában, a fukusimai baleset után több nyugat-európai országban erősödtek fel az atomenergia ellenes megmozdulások. A német kormány a napokban be is jelentette, hogy 2022-ig  - azaz valamivel több, mint tíz év alatt - felszámolja az ország energiaellátásának 50 százalékát adó atomerőműveket. Ugyanígy tett Svájc is, amely öt atomerőművet számol fel 2035-ig. Ezek az energiaellátás 40 százalékát adják. Az atomenergia párti vélemények szerint ez a forrás olcsó, ám - a fukusimai szélsőséges esetet leszámítva - biztonságos megoldás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.