BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért és honnan importálunk áramot?

Jórészt észak felől érkezik az országba többletáram a megemelkedett nyári igények kielégítésére, de nem azért, mert ne lenne megfelelő nagyságú villamos energia termelő kapacitásunk, hanem, mert az import olcsóbb.

„Nem jelent gondot a nyári melegben megnőtt áramigény kielégítése, akár a hazai erőművi kapacitások, akár a villamos energia hálózat állapota oldaláról nézzük” – tájékoztatta a Világgazdaság Online-t Tari Gábor, a hazai villamos energiarendszert irányító Mavir Zrt. vezérigazgatója. Magyarországon mintegy 9000 megawatt beépített kapacitás fogható áramtermelésre, az idei eddigi legmagasabb igény viszont csak 6300 volt rövid időre, még a múlt héten. Az országos abszolút keresleti rekordot 2007-ben jegyezték, 6320 megawattal. 2001 óta a téli csúcsigény idején a hazai kereslet mintegy 600 megawattal, a nyári 1200 megawattal nőtt, vagyis szűkült a rés a kétféle fogyasztás között.

Érdekes, hogy az áramigény nem rögtön a kánikula beköszöntével, hanem ahhoz képest egy-két napos késéssel ugrik meg, a lakosság ugyanis kicsit kivár a légkondicionálók bekapcsolásával. Másik jellemzője a nyári áramfelhasználásnak, hogy hétvégeken még a kánikula alatt is megcsappan az igény, az ipari termelés leállása és az irodaházak hűtésének szüneteltetése miatt.

Az import egyszerűen ár-okokból szökik meg ezekben az időszakokban. Ésszerűbb behozni az olcsóbban kínált áramot, mint a némiképp rosszabb hatásfokkal és ezért drágábban termelő hazai erőművektől vásárolni. Jellemzően Csehországból, Ukrajnából, Ausztriából és Lengyelországból érkezik a villamos energia Tari Gábor tájékoztatása szerint. (Pillanatnyi áram-kereskedelmünk nyomon követhető a társaság honlapján.) A kiszállítás főként Horvátországba és Olaszországba történik. (A horvátországi vízerőművek megsínylik a szárazságot.)

Mindazonáltal jelent némi kihívást a nyári pluszkereslet kielégítése. A Mavir a korábban a nyári hónapokra időzített karbantartásait már áttette a tavaszi és az őszi időszakra, és ugyanerre igyekszik rávenni az erőműveket is. Kétségtelenül nagyobb odafigyelést igényel az is, hogy csökken a nyári melegben megnyúló vezetékek terhelhetősége. A harmadik kihívás a már említett igénynövekedés, melyet le kell szabályozni a hétvégi keresleti mélypontok idején. A keresleti ingadozások kiegyenlítésére egyébként a társaság szerződést köt arra nyitott, elsősorban gáztüzelésű blokkokkal dolgozó erőműtársaságokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.