BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

27 ezer koreai indít pert az Apple ellen

Egy dél-koreai pertársaság fejenként 1 millió von kártérítést követel az Apple-től, mert a cég engedély nélkül gyűjtötte és tárolta az iPhone tulajdonosok fölrajzi helyzetével kapcsolatos adatokat.

Az AP információi szerint mintegy 27 ezren csatlakozta a perhez, amelyben fejenként 175 ezer forintnak megfelelő összeget, 1 millió vont követelnek az amerikai óriáscégtől. Az Apple április óta néz szembe a kritikákkal azért, mert kiderült, hogy az iPhone a wifi hálózatok és mobil cellainformációk segítségével egy évig tárolja a tulajdonos földrajzi helyzetére vonatkozó adatokat. Később kiderült, hogy egy hiba folytán a telefonok akkor is küldték a helyzetet meghatározó adatokat az Apple szerverének, ha a szolgáltatást a felhasználó nem kapcsolata be.

Az Apple azóta javította a hibát, ígéretet tett a nemkívánatos adatfolyam leállítására és közölte, hogy a helyzetmeghatározást használó ügyfelek esetébe is csak hét napig tárolja az adatokat. Kim Hjong Szok, a most induló perben az iPhone tulajdonosokat képviselő ügyvéd már elnyerte a maga 1 millió vonos kártérítését egy külön eljárásban. Ha az októberben kezdődő per minden résztvevőjének megítélik ezt az összeget, akkor az Apple 25,7 millió dolláros kártérítést lesz kénytelen kifizetni. A vállalat nem kommentálta az eljárással kapcsolatos híreket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.