BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A webáruházak harmada foglalkozik komolyabban az e-kereskedelemmel

Az idén is dinamikusan nőhet a hazai online kiskereskedelem, amelynek mostanában felkapott területe a közösségi vásárlás. Utóbbinál a következő években komoly konszolidációra számítanak a szakértők.

A magyarországi webáruházak a keresletre továbbra sem panaszkodhatnak, az idén megismételhető a tavalyi több mint 30 százalékos növekedés – véli Zajdó Csaba, az online tanácsadással, valamint webshopok fejlesztésével foglalkozó WebShop-Experts Kft. ügyvezetője. Ez 45 milliárd forinttal nagyobb bevételt jelenthet a hazai piacon tevékenykedő mintegy háromezer online kereskedőnek. Tavaly az online forgalom a GKIeNET kimutatása szerint meghaladta az eredetileg 135 milliárdosra becsült értéket, egy évvel korábban a netes kiskereskedelem még nem érte el a 100 milliárdot.

Az optimizmust arra alapozhatják a piac szereplői, hogy az idei első fél évben mintegy háromszorosára nőtt az árukereső, ár- és áruház-összehasonlító oldalak látogatottsága – emelte ki Rácz István, az Árukereső.hu marketingigazgatója.

Az online üzletben érintett két cég tegnap mutatta be a magyarországi webáruházakról készített közös felmérését, mely szerint tavaly a webáruházak közel negyede volt képes több mint 50 százalékkal növelni a forgalmát, 30 százalékuké viszont stagnált. Mindössze pár százalékuk tapasztalta a kereslet 10-30 százalékos csökkenését. A hazai webáruházakról viszont elmondható, hogy igazából csak a harmaduk foglalkozik komolyabban az e-kereskedelemmel, illetve az alig 10 százalékot kitevő nagyok adják a teljes forgalom legalább háromnegyedét.

A napi átlagos látogatószám is csak az áruházak 10 százalékánál haladja meg az ezret, a többség legfeljebb száz megkeresést regisztrálhat. A legnagyobb napi látogatószámot egyébként a négy-öt évnél régebben piacon lévő áruházak regisztrálják – húzza alá Zajdó Csaba. Hozzáteszi: figyelemre méltó összefüggés ugyanakkor, hogy minél többet költ az üzemeltető a webáruháza korszerűsítésére, annál nagyobb forgalombővüléssel számolhat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.