BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az export húzta a szállításokat is

Kevesebb árut szállítanak a hazai fuvarozók, de messzebbre – derült ki a KSH legfrissebb statisztikájából. Az első fél év során összesen 126 millió tonnát mozgattak meg az országon belül, ennek 69 százaléka közúton történt.

A teljes szállítási volumen árutonna-kilométerben 3 százalékos növekedést mutatott éves alapon, míg tonnában kifejezve 4 százalékos zsugorodás volt. Az eltérést a nemzetközi szállítások térnyerése magyarázza, összefüggésben a dinamikus exporttal. A nyomott belső keresletet tükrözi, hogy a belföldi áruszállítás 8 százalékkal szűkült 2010 első feléhez képest.

Az építőipar gyenge teljesítménye is nagy hatással volt az utóbbira – mutat rá a KSH jelentése. A vasúti szállítás ugyan kismértékben bővült, de még így is másodlagos ez a szállítási módozat, a vízi fuvarozásnak pedig továbbra is marginális a szerepe.

A személyszállításról is szolgáltatott adatokat a statisztikai hivatal, ezek összességében stagnálásról tanúskodnak. A belföldi utazási módok közül az autóbuszos a meghatározó, míg nemzetközi viszonylatban a légi közlekedés a legnépszerűbb. Utóbbi bővüléséről tanúskodik, hogy a ferihegyi Liszt Ferenc repülőtér 65 országgal bonyolított utasforgalma 12 százalékkal, 4 millió főre nőtt. A nemzetközi forgalom bő negyede vasúton zajlott.

A helyi személyszállítás szerény, egyszázalékos növekedést tudhat maga mögött az elmúlt fél évben. Az autóbuszon utazók 47 százaléka Budapesten közlekedett. Négyévnyi visszaesés után a forgalomba állított személygépkocsik számában 17 százalékos növekedést mért a KSH, ez 35 ezer járművet jelent, amelynek közel 30 százaléka használt volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.