BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Szívrohamot kaptak" az utazásszervezők az áfa-emeléstől

„Már a 25 százalék is rémisztő”- mondta Rácsai Ágnes, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (MABEUSZ) elnöke a kormány pénteki bejelentésével kapcsolatban, miszerint 25-ről 27 százalékra emelik az általános áfa-kulcsot.

Aki tudja a fordított áfa-fizetést (azaz a szolgáltatást igénybe vevő megrendelő saját székhelye szerint áfa-kulcs szerint fizet) alkalmazni ügyfeleivel szemben, az ekképp jár majd el, ez pedig csökkenti az államkassza áfa-bevételeit - fejti ki. Gond lehet a már kiajánlott árakkal annak ellenére, hogy az ajánlatokat tartalmazó formulák alján szerepel az áfa-változásra, az abból következő árváltozásra vonatkozó kitétel. „Egy-egy lezárt költségvetésű projektnél visszamenőleg meggondolandó a dolog, óvatosan kell eljárni. Két százalékért nem rúg fel egy jól működő kapcsolatot az ember” - int a MABEUSZ elnöke. Tehát, marad a többlet áfa lenyelése saját költségre.

A szakértő szerint különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a szabadidős beutaztatók, akik már így is elég szűk árréssel dolgoznak. Ha fordított áfa-fizetést nem tudják alkalmazni vagy ők is bőkezűek lesznek partnereikhez, vagy kiszámlázzák. Mindezek mellett tovább kurtítja a kis árrésből keletkező hasznot, hogy a tervek szerint a munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik. Ráadásul, hiába a járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér másfélszerese után fizetni. Egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulék is.

Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője a Napi Turizmusnak elmondta: a kiutas üzletágra kevésbé negatívan hathat az áfa-emelés. Lehet ugyan, hogy ez esetben is az árrés kárára megy, de ha mégis drágulnak az árak, a 2 százalék még elviselhető mértekű az utasok számára. Ugyanakkor elismeri, hogy más európai országokkal szemben versenyhátrányba kerülhetnek a hazai beutaztatók.

Mind Rácsai Ágnes, mind pedig Molnár Judit szerint némiképp enyhíthet a MICE illetve szabadidős beutaztatók problémáján, ha a szállodai áfa megmarad a válság idején nem kevés egyeztetés árán kívívott 18 százalékos szinten. Erről azonban egyelőre biztosat nem tudni - mondta el Niklai Ákos, a Magyar Szállodai és Éttermi Szövetség (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.