BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az otthonteremtés csak két év múlva segít

A nagyberuházások elmaradása és a lakásépítések jelentős csökkenése miatt továbbra sem került le a színről az építőipari szomorújáték.

A statisztikai hivatal legfrissebb elemzése szerint augusztusban a termelés volumene 12,3 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttitől. Az előző havihoz viszonyítva – szezonálisan kiigazítva – a termelés kissé kedvezőbb képet mutat, 1,6 százalékkal volt magasabb, mint júliusban. Igaz persze az is, hogy a bázis rendkívül alacsony volt, így az emelkedés szinte elenyésző építőipari aktivitást jelent. Az év teljes első nyolc hónapját nézve pedig több mint 10 százalékos az elmaradás éves összehasonlításban.

A termelés augusztusi visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent az egy évvel korábbihoz képest – az épületek építése különösen drámai mértékben, több mint ötödével, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal. Januártól augusztus végéig viszonylag kiegyensúlyozott a két csoport teljesítménye: az épületek építése 11,4, az egyéb építményeké 11,2 százalékkal esett vissza 2010 azonos időszakához képest.

A szakmai értékelések szerint egyhamar nem várható javulás, a most meghirdetett otthonteremtési program is legfeljebb egy-két év múlva érezteti hatását. A jövőre nézve pedig különösen aggasztó, hogy alig születnek új megrendelések, a megkötött szerződések száma folyamatosan csökken. Az év nyolcadik hónapjának végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó megkötött szerződések volumene több mint harmadával volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az augusztusban kötött új szerződések volumene is esett az egy évvel ezelőttihez képest, ezen belül az épületek építésére kötötteké jelentősen, csaknem negyedével zuhant. Az egyéb építmények építésére aláírt új szerződések volumene 10,5 százalékkal mérséklődött a 2010. augusztusihoz viszonyítva. Az év első nyolc hónapjában is hasonló tendenciákat mutatnak a statisztikai adatok.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint csak bízni lehet abban, hogy részben a rossz bázisadatok miatt lassan-lassan megáll a visszaesés. Mint az MTI-nek elmondta: az építőipar helyzete változatlanul nem jó, éves szinten továbbra is jelentős visszaesés látható, s a kilátások sem pozitívak. A lakásépítés még évekig nem áll helyre, a többi terület növekedése pedig az állami beruházásoktól függ. Szerinte az autóipari beruházások nem tudják ellensúlyozni az állami megrendelések elmaradását.

Leállított beruházás

Az origo tegnap adott hírt arról, hogy az állami megrendelésekkel sincs szerencséje a magyar építőiparnak. Konkrét példára hivatkozva írják, hogy egy tavaly, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által leállított PPP-beruházáson – a budapesti Lenhossék utcában lévő, kollégiumnak szánt épülettorzón – bő egymilliárdot buknak a kivitelezők. A beruházó a megkötött szerződésre hivatkozik, és negyvenmillió eurós perre készül.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.