BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Facebook nagyobbnak tartja magát, mint a HP

A Facebook tőzsdére készül, a kibocsátás reményei szerint több mint 100 milliárd dollárra fogja értékelni a céget - közölték informátorok a The Wall Street Journallel (WSJ).

Az IPO-ra a jövő év áprilisa-júniusa között kerülne sor, a közösségi portál 10 milliárd dolláros tőkét szeretne gyűjteni a kibocsátással, ez minden idők egyik legnagyobb összegét jelenti. Ha az üzlet megvalósul, a Facebook értékét 100 milliárd dollárra tehetik, amivel a portál kétszeresen felülmúlja az olyan óriásokat, mint a HP vagy a 3M.

A WSJ emlékeztetett arra, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója a múltban nyilvánosan kifejezte, hogy nem megy tőzsdére. A lapnak nyilatkozó informátorok szerint eddig még nem született döntés, de Zuckerberg most mégis hajlik a tőzsdérelépésre. A portál több mint 4 milliárd dolláros árbevétellel indulhat a tőzsdére, ezzel felülmúlva a webes veteránnak számító Yahoo-t. A Facebook pénzügyi igazgatója, David Ebersman egyébként a fokozott érdeklődés ellenére nem adott információt arról, milyen befektetési bankokat vonhatnak be a leendő kibocsátásba. A pénzintézetek igen erősen udvarolnak a cégnek, de Ebersman lecsillapította a kedélyeket azzal, hogy a papírok iránt számos nagybefektető érdeklődik, úgyhogy kérdéses, mennyire vehetnek részt közvetítőként a nagybankok.

A Facebooknak jelenleg 800 millió felhasználója van, és naponta 500 millió felhasználó jelentkezik be a portálra. A befektetők hamarosan jobban megismerhetik majd a cég pénzügyi helyzetét, mivel a vállalat az év végén átlépi a felügyelet által meghatározott 500 részvényes határt, amely fölött kötelező a beszámoló készítése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.