BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Suzuki menekülne, de a Volkswagen nem engedi

A Volkswagen AG elutasította Suzuki Motor erőfeszítéseit, hogy véget vessen a két éves partnerségnek, amely a japán fél szerint eredménytelen volt.

A Suzuki pénteken bejelentette, hogy egy éven belül vissza akarja venni a Volkswagen által 2009 januárjában megvásárolt 19,9 százalékos tulajdonrészét. Ha a német cég nem adja, nemzetközi választottbírósághoz fordul a Suzuki. A VW viszont azonnal tudatta: megtartja a Suzukiban való részesedését. Arndt Ellinghorst, a Credit Suisse elemzője azonban nem látja okát a Suzuki-pakett megtartásának, és nem hisz a partneri viszony helyrehozatalában.

A Reuters tudósítása szerint a japán cég egy hónapja szerződésszegéssel vádolta a Volkswagent, mondván: a megállapodás ellenére visszatartotta hibridtechnológiáját.  Szuzuki Oszamu akkor kijelentette: "az volt a partnerség célja, hogy a Suzuki Motor hozzájusson a Volkswagen fejlett technológiájához. Ha nem kapjuk meg, vissza kell adniuk a Suzuki-részvényeket".

Júliusban ugyanakkor Szuzuki Oszamu még úgy tájékoztatta a Nikkei gazdasági lap online kiadását, hogy a japán mérnökök megvizsgálták ugyan a VW fejlesztéseit, de azokat nem tartották érdemesnek az átvételre.A VW pedig azt rója föl, hogy a Suzuki a Fiattól vásárol dízelmotorokat az Esztergomban készülő SX4 modellek számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.