BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy éve stagnál a kereslet

A kiskereskedelem forgalma tovább stagnált szeptemberben is, a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kedvező hatására hiába számított a szektor.

Szeptemberben 0,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál a forgalom volumene a KSH legfrissebb számai alapján, az augusztusi adat 0,4-es volt. Az eladások az első három negyedév átlagában ugyancsak stagnáltak. A legnagyobb súlylyú élelmiszer- és vegyes üzletek követték az átlagot. Az év nagy vesztesei viszont a ruházati boltok, ahol 5,2 százalékkal esett vissza a forgalom.

Ugyancsak veszítettek a forgalomból a benzinkutak, ez nem is meglepő az ugrásszerűen emelkedő árak miatt. Tartós fogyasztási cikkekből is kevesebb fogyott, mint tavaly.Jellemző a válság által sújtott gazdaságra, hogy eközben a használtcikkek forgalma meredeken ível felfelé. Némileg meglepő, hogy az illatszerüzletek mennyire válságállónak bizonyulnak, a tavalyi, kiemelkedő növekedést követően is képesek voltak bővülni.

Az év hátralevő részében a legtöbb szakember már nem számít a forgalom beindulására. A tavalyit meghaladó reálbérek mellett is igen óvatos maradt a lakosság, a bizonytalan környezet és ősztől a gyenge forint miatt ez nem nevezhető meglepőnek. Ez a gazdasági növekedésre is kihat, a fogyasztás bővülésére még jövőre sem lehet érdemben számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.