BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rába államosítás - Íme, a részletek

A kormány hosszú távú stratégiai célok, gazdaságfejlesztési elképzelések mentén erősíteni kívánja az állami szerepvállalást a járműipari ágazatban is. Egyebek mellet ezzel indokolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) azt a bejelentést, hogy az MNV nyilvános vételi ajánlatot tesz a Rába Holding Nyrt. részvényeinek száz százalékára.

Az MNV Zrt. 2011. november 7-én kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a RÁBA Nyrt. valamennyi részvényére, melyet jóváhagyásra benyújtott a PSZÁF-hoz – közölte a társaság a BÉT honlapján. A társaság valamennyi részvényére 815 forintos vételi árfolyamon érkezett az ajánlat. A Rába részvények kereskedését 621 forinton függesztették fel a múlt héten.

A tranzakció célja, hogy a vállalatban a különböző társaságain, alapjain és szervein keresztül jelenleg 16,15 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező magyar állam érdemi befolyáshoz jusson a Rába Holding Nyrt-ben. A részvények megszerzésével növekszik a mindenkori kormányzat mozgástere a nemzetgazdaságban vezető szerepet betöltő stratégiai ágazatban - áll a közleményben. 

A korábbi évek vagyongazdálkodási gyakorlatát a tisztázatlan felelősségi viszonyok, az ezek nyomán elburjánzó visszaélések, és a közvagyon rövid távú költségvetési szempontokat követő felélése jellemezték. A nemzeti vagyongazdálkodás hosszú távú koncepciója az állami vagyon megőrzésével, növekedésével számol, kezdetektől vállalt célja a hosszú távú értékteremtés elsősorban a stratégiai iparágakban és vállalatoknál - áll a közleményben.

A részvényvásárlási szándék szilárd közpolitikai megfontolásokon alapul, ám egyúttal üzletileg is indokolható - hangsúlyozza a minisztérium és a vagyonkezelő közös közleménye.

Az MNV élni kíván vételi jogával az összes többi, tulajdonába nem került részvényre vonatkozóan. Abban az esetben, ha nem szerezné meg a részvények 50 százalékát, fenntartja a jogot az elállásra.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az ajánlatot még nem hagyta jóvá, így az ajánlat kezdőnapja még nem ismert. Az ajánlatban közreműködő forgalmazó az UniCredit Bank Hungary Zrt. A befolyásszerzéshez versenyfelügyeleti eljárást is kezdeményez a vevő, valószínűleg az Európai Unió Bizottságánál. Az MNV nem tervez változtatást sem a vállalat vezetőire, sem munkavállalóira, sem kapcsolt vállalkozásaira vonatkozóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.