BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ázsiai dominancia a világhálón

Az internet szerepe napról napra fontosabbá vált az elmúlt egy évtizedben, és ez a trend továbbra is töretlen. Világszerte ma már több mint kétmilliárd ember használja a világhálót, s a Portio Research előrejelzése szerint 2016 végére ez a szám hárommilliárd lesz.

 A világ lakossága októberben érte el hétmilliárdot, azaz már ma is az emberek közel harmada használ internetet – és ebben az adatban az újszülöttek éppúgy benne vannak, mint a legidősebbek. Ezzel természetesen az internetpenetráció is bővül, s erre a folyamatra rásegít nemcsak a széles sávú hálózatok hozzáférésének terjedése, hanem az is, hogy a vezetékes mellett mind nagyobb teret nyer a mobilinternet. Ma már ugyanis egyre nagyobb az igény arra, hogy menet közben is elérhessük a világhálót, ez mára a használók fő preferenciájává vált. A vezeték nélküli széles sáv soha nem tapasztalt, robbanásszerű terjedésének további magyarázata a Portio Research szerint az, hogy a fejlődő világban a technológiai felzárkózásban a drága vezetékes infrastruktúra helyett inkább a mobilt fejlesztik.

Ezt támasztja alá egy másik felmérés is. A legfejlettebb ipari országok szervezete, az OECD által a napokban közzétett jelentés az idei esztendő első fél évének adataival operál. Az új vezeték nélküli széles sávú előfizetések ebben az évben is két számjegyű dinamikával nőttek a vizsgált időszakban: 14 százalékkal haladták meg 2011 első hat hónapjában a 2010-es azonos időszak adatát. A vezeték nélküli előfizetések összességében 26 százalékkal bővültek az elmúlt egy évben. Ezzel szemben a vezetékes széles sáv növekedése alig 2,25 százalék volt az idei első hat hónapban, s éves összevetésben is egy számjegyű maradt, 5,83 százalék.

Az OECD tagországaiban összesen 309 millió vezetékes széles sávra előfizetőt tartanak nyilván. Az OECD lakosságszámra vetített átlaga 25,1 százalék, a világ élvonalát vezető Svájcban és Hollandiában száz főre 38 előfizetés jut. A széles sávú mobilinternet-penetrációban a világrangsort Dél-Korea vezeti 99,3 százalékkal, Svédország a második helyen áll 93,6-del, a dobogó harmadik fokára Japán állhatott fel 80 százalékos részesedéssel. Az OECD-átlag egyébként 47,9 százalék, Magyarország a szervezet kimutatása szerint a 31.

A hazai szakhatóság adatai szerint a nyár közepén másfél millió mobilnetügyfelet tartott nyilván a három hazai szolgáltató, ebből 1,2 millió volt a ténylegesen aktív előfizetés. A magyarországi piac azóta is folyamatosan növekszik, az októberi számok már közel kétmilliós teljes és másfél milliós aktív mobilnetezőről szólnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.