BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, az Év Sajttermelője

A november végén a fővárosban megrendezett VIII. Magyarországi Újbor és Sajtfesztiválon az Év Sajttermelője címet kapta az izsáki Alföldi Garabonciás Kft. „Bár a címet én vettem át, az Év Sajttermelője elismerés jelentős részben a társaságot, a dolgozóimat illeti.

Az eredmény csapatmunkának köszönhető. Én ugyan évtizedek óta vállalkozóként dolgozom, de azért nem mondanám magam élelmiszeripari szakembernek” – mondja Kocsis Pál, a vállalkozás vezetője.
Az üzletember hét éve döntött úgy, hogy élelmiszer-ipari prémiumtermékek gyártásába kezd. Felépítette a húsz embernek megélhetést adó vállalkozását, amely kecske- és tehéntejből készít sajtokat. A vállalkozói filozófiája ma is az, ami a cég indítására ösztökélte: egészséges, jó termékre mindig lesz vevőkör.

Bár a fogyasztóknak egyre kevesebb a pénzük, azt mind többen felismerik, hogy a kereskedelemben rengeteg gyenge minőségű, adalékanyagokkal teli élelmiszer kapható. A vásárlók közül sokan hajlanak arra, hogy kevesebb, de jobb minőségű élelmiszert vegyenek. Az elképzelését arra alapozta, hogy a hazai sajtfogyasztás bővülése folyamatos. Nem tévedett. Hét éve még 4, míg ma már csaknem 7 kg / év az egy főre jutó sajtfogyasztás idehaza. Ez azonban tovább nőhet – véli az üzletember –, mert Franciaországban, Németországban, Hollandiában 18–24 kilónyit fogyasztanak a polgárok.

Évente 150 ezer liter kecske-, illetve félmillió liter tehéntejet dolgoz fel a vállalkozása. A kecsketej jelentős részét a cégvezető tanyája környékén legelésző hatszáz darabos nyája és más gazdák biztosítják. A tehénsajthoz, -túróhoz, illetve a palackozott tejhez szükséges alapanyagot egy begyűjtő vállalkozás szállítja. Az alapanyagokat úgy dolgozzák fel késztermékké, hogy a tejből nem vonják ki az alkotórészeket, s nem is adnak hozzá adalékanyagokat. Így minden termék teljes értékű tejből készül.

A kézműves termékek egy részét önálló áruként a kiskereskedelmi láncokban, illetve más ismert nagynevű tejipari vállalkozásoknak értékesítik. A minőség fenntartása, a választék bővítése azonban megköveteli a technológiai fejlesztéseket is. Az idén jelentős beruházással kezdték meg a kézműves tehénsajtok készítését. Emellett nagy teljesítményű csomagológépeket is beszereztek. Az Év Sajttermelő címének az odaítélésekor is részben erre hivatkoztak a bírálók. Kocsis Pál a jövőről csak annyit mond: „Ha 2012-ben az eddigi eredményeinket, piacainkat sikerül megtartani, akkor sikeresek vagyunk.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.