BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budai: 22-es csapdájába került a kormány

Csapdahelyzetbe sodorta a Malévot a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány az elszámoltatási kormánybiztos szerint. Budai Gyula sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a légitársaság 2007-es privatizációjával, majd 2010-es visszaállamosításával a vállalat mára működőképességének határára ért, a jelenlegi kabinet pedig a 22-es csapdájába került.

Közölte azt is: információi szerint a Malévval kapcsolatban már nyomoz az ügyészség. Állami támogatás már nem nyújtható a Malévnak, szakmai befektető pedig nem jelentkezik a cégért a tulajdonosi konstrukció miatt, ugyanis a kisebbségi tulajdonos, egy orosz bank, minden döntést meg tud akadályozni – közölte. Hozzátettee: a privatizáció és a visszaállamosítás során a Malévnak nyújtott támogatásokat, hiteleket az akkori szocialista kormányok nem biztosíthatták volna a cégnek.

Ezt támasztja alá az Európai Bizottság január eleji döntése is, amellyel 70-100 milliárd forintnyi támogatás visszafizetését követeli – magyarázta. Budai szerint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány az eladáskor és a visszavásárláskor „szándékosan szegte meg azokat az uniós elveket, amelyek a nehéz helyzetben lévő állami vállalatoknak nyújtott állami támogatások körét határozzák meg”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.