BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Norvégia megrángatta az orosz medve bajszát

Norvégia azt fontolgatja, hogy földgázt szállít Ukrajnának az orosz export helyettesítésére - közölte a norvég ásványolaj- és energiaügyi minisztérium szakértője.

Ingmar Sundstrom a GolosUA ukrán hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "ha az ukrán potenciális partnereink hozzánk fordulnak azonnali segítségért, nem kétséges, hogy azt meg fogjuk adni. A Norvégiából szállított gáz exportárát a lehető legkedvezőbb feltételek mellett számítjuk ki Kijev részére."

Norvégia jelenleg sok százezer köbméter földgázt tároz, amelyet Ukrajna éjjel-nappal igénybe vehet - tette hozzá Sundstrom. A tranzitköltségek azonban magasabbak lennének - tette hozzá, mivel nincs közvetlen csővezeték a két ország között, és a gáz tengeri vagy szárazföldi úton történő szállítása viszonylag magas költségekkel jár.

A RIA Novosztyi emlékeztet arra, hogy Ukrajna tavaly tavasz óta az Oroszországgal 2009-ben kötött gázszállítási szerződés felülvizsgálatát igyekszik elérni, arra hivatkozva, hogy a szerződésben szereplő gázár nem méltányos. Oroszország ugyanis a gáz árát az olaj nemzetközi spot árához köti, amely az utóbbi időben erősen emelkedett í a közel-keleti helyzet bizonytalansága miatt. Kijev az Oroszországból származó gáz árának és mennyiségének csökkentéséhez egyaránt ragaszkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.