BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Késik az állami mobilszolgáltató

Egyelőre nem jogerős az a döntés, amely szerint az állami konzorcium nyerte a mobiltendert. Az új cég 45 napig még nem építkezhet.

Legkorábban áprilisban kezdheti meg a hálózatépítést az állami mobilszolgáltató, miután értesüléseink szerint megtámadták a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) azon döntését, amelynek értelmében a Magyar Posta, az MVM és az MFB Invest konzorciuma veheti a meg a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertzes egybefüggő blokkját. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a már piacon lévő szolgáltatók közül egy biztosan fellebbezett a döntés ellen, de megtehették többen is. A fellebbezés eltolta a határozat jogerőre emelkedését.

Az NMHH tavaly augusztusban írt ki árverést a 900 megahertzes sáv még szabad, 10,8 megahertznyi frekvenciamennyiségének használatára. Ebből 5,8 megahertzre a már piacon lévő szolgáltatók pályáztak, a maradék, egybefüggő, önálló szolgáltatás indítására is alkalmas blokkot azonban egy negyedik szolgáltatónak szánta a hatóság. Őszszel az NMHH kétszer is úgy módosította a kiírást, hogy azzal szakértők szerint egy állami szolgáltatónak kedvezett. Az aukcióra mégis hárman jelentkeztek, de a hatóság nem fogadta be a vietnami Viettel és a Digi anyavállalata, a román RCS & RDS pályázatát. Az árverést az egyedül versenyben maradt állami konzorcium nyerte.

A fellebbezés azt jelenti, hogy az NMHH elindítja a másodfokú eljárást, ennek legkésőbb 45 nap múlva lesz eredménye – jelezte lapunknak korábban Aranyosné Börcs Janka, a szervezet főigazgatója. Ha a hivatal megerősíti korábbi döntését, az eljárás győztesének 15 napon belül be kell megfizetnie a megajánlott díjakat, 30 napon belül pedig a frekvenciaengedélyeket is be kell szereznie. Az új szolgáltató csak ezután kezdheti meg a saját hálózat kialakítását, bár elvben ekkor már a piacon lévő cégek hálózatán keresztül is megindíthatja a szolgáltatást. Az új piacra lépőnek Budapestet legkésőbb év végéig saját hálózatról kell kiszolgálnia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.