BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivonul a gyártással Nyugat-Európából a Mitsubishi

A Mitsubishi Motors japán konszern a csökkenő kereslet hatására 2013-tól kezdve már nem gyárt autókat Nyugat-Európában – jelenti a Reuters.

A Mitsubishi európai eladásai egyharmaddal csökkentek, így – a várakozásoknak megfelelően – a japán konszern leállítja egyetlen nyugat-európai gyárának működését az év végéig. A The Netherlands Car, azaz NedCar holland üzemben a Colt szubkompaktot és az Outlander terepjárót gyártották, de a telep mindössze a termelés 5 százalékát képviselte az előző márciussal végződő üzleti év 1,1 milliós globális gyártási mennyiségéből.

A NedCar maximális termelése évi 200 ezer jármű, de a gyárból a közelmúltban már csak mindössze 50 ezer autó gördült ki. Mint hogy a nyugat-európai autókereslet a várakozások szerint továbbra is gyenge marad, a gyártók Kelet-Európába, illetve a fejlődő piacokra helyezik át a hangsúlyt. A Mitsubishi jelenleg egy új gyárat épít Thaiföldön és fontolóra veszi a brazil és kínai terjeszkedést.

Miután a Mitsubishi már korábban közölte, hogy a Colt európai gyártását beszünteti, a Reuters szerint felmerült, hogy bezárhatja a holland üzemet, a cég saját közlése szerint még nem döntött az 1 500 főt foglalkoztató üzem sorsáról. A múlt héten közzétett beszámoló szerint tavaly április és december között a konszern 38,5 milliárd jenes üzemi eredményt könyvelt el, amihez azonban egy 11,4 milliárd jenes veszteség társult az európai piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.