BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom Görögországba is bevásárolná magát

A Gazprom orosz gázóriás valószínűleg részesedéseket vásárol a görög DEPA gázmonopóliumban és a DESFA nevű szállítási cégében, így közvetlenül érhetné el az európai fogyasztókat.

A görög kormány még tavaly, az év utolsó negyedében akarta privatizálni a DEPA 55 és a DESFA 31 százalékát, ám a folyamat lelassult az EU harmadik energiacsomagjának előírásai miatt, amelyek megkövetelik az energiatermelés, az energiaszállítás és az energiaértékesítés különválasztását.

Denisz Boriszov, a Nomos-Bank elemzője a RIA Novosztyinak elmondta: a két görög cég 1,5-2 milliárd dollárba kerülhet, de az ár valószínűleg alacsonyabb lesz, tekintettel Görögország jelenlegi adósságproblémáira. Dmitrij Peszkov, az orosz miniszterelnök szóvivője viszont azt mondta, hogy a Gazprom csak akkor vásárol  vagyoneszközöket Görögországban, ha azok nyereségesek a vállalat számára. "Politikai okok nem jöhetnek szóba" - fejtegette.

Boriszov szerint egy másik ok, amely amellett szól, hogy a Gazprom megvásárolja a gázcégeket, az lehet, hogy Görögország részt vesz a Déli-áramlat gázcsővezeték-projektben, amelynek célja orosz földgáz szállítása Európába az olyan tranzitországok megkerülésével, mint Ukrajna és Fehéroroszország. A vezeték megépítésére jelenleg három alternatív terv létezik, ezek közül az egyik az Oroszország-Bulgária-Görögország-Olaszország nyomvonalat tartalmazza a másik, Ausztria felé vezető ág mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.