BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva lezárta a határokat az EU-sertések előtt

Oroszország kedden életbe léptette az összes EU tagállamra kiterjedő ideiglenes élőállat-beviteli tilalmat - jelenti a RIA Novosztyi hírügynökség.

Az illetékes orosz hatóság közölte, hogy noha az EU országaiban széles körben elterjedt az úgynevezett Schmallenberg-vírus, eddig nem kapott részletes tájékoztatást az Európai Uniótól azokról az intézkedésekről, amelyek a vírus megfékezését szolgálják, és a vonatkozó tudományos kutatás eredményeiről sem tudnak.

Az orosz hírügynökség szerint az illetékes moszkvai állategészségügyi hatóság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az EU országokban - szerinte - nem ellenőrzik az exportot, és alkalmasint megszegik az állategészségügyi normákat az élősertés Oroszországba irányuló exportja tekintetében.

Ám az Európai Bizottság szerint az oroszok lépése a veszély mértékéhez képest aránytalan és ésszerűtlen. A korlátozás miatt az EU szakértői konzultációt kezdtek Moszkvával. A RIA Novosztyi szerint orosz szakértők úgy vélik, hogy az importstop nem okoz majd húshiányt és áremelkedést a belföldi sertéshúspiacon, mivel Oroszország idén legalább 150 ezer tonnával tervezi növelni a hazai termelést, míg az EU-ból származó élősertés importja átlag mintegy 40 ezer tonna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.