BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális internetadó bevezetéséről tárgyal az ENSZ

Egy az európai telekommunikáció szolgáltatókat egybegyűjtő lobbicsoport kérésére olyan adó bevezetéséről tárgyal majd az ENSZ, amelyet a Google-hoz és a Facebookhoz hasonló tartalomszolgálatók fizetnének, cserébe az európai felhasználók eléréséért.

A európai internetszolgáltatókat tömörítő szervezet, az ETNO annyit már elért, hogy a nemzetközi telekommunikációs szövetség, az ITU napirendre veszi a kérdést az ENSZ decemberi közgyűlésén. A brüsszeli lobbicsoport azt szeretné elérni, hogy az amerikai tartalomszolgáltatók adót fizessenek az Egyesült Államokon kívüli felhasználók eléréséért. Az Obama-kormány illetékesei a közelmúltban arra figyelmeztettek, hogy az ITU-nál folyó titkos tárgyalások eredményeként radikálisan átalakulhat az internet világa és a kormányok lehetőséget kaphatnak arra, hogy megfigyeljék, illetve korlátozzák polgáraik online tevékenységét.

"Rendkívül veszélyes, óriási jogi és kereskedelmi bizonytalanságot szülhet" – kommentálta a tervezetet a CNET-nek Sally Shipman Wentworth, az Internet Society munkatársa. Az ETNO terve szerint az adózást a telefonos roaming rendszeréről mintáznák, ahol a hívást fogadó szolgáltató határozhatja meg a díjat. A "küldő fizet" modell ugyanakkor valószínűleg arra sarkallja majd az amerikai tartalomszolgáltatókat, hogy mondjanak le a fejlődő országok felhasználóiról, hiszen az elérésük nem hozza be a költségeket. A Cisco globális technológiáért felelős alelnöke szerint ezzel gyakorlatilag elvághatnák az internetet a fejlődő államok elől. Robert Pepper, aki korábban az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság programvezetőjeként dolgozott, úgy véli, az intézkedés igen komoly, előre nem látható következményekkel járhat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.