BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megmenekült a Praktiker

Hangos viták közt zajlott tegnap a Praktiker közgyűlése. A felügyelőbizottság lemondását követelték azok a részvényesek, amelyek márciusban a kelet-európai leányvállalatok eladását is felvetették.

Az első negyedévben 12,1 százalékkal 155,2 millió euróra esett a Praktiker kelet-európai leányvállalatainak forgalma, és állítólag csupán miattuk nőtt a csoportszintű negyedéves adózott veszteség a bázis ötszörösére, 76 millió euróra. Régiónk nyolc országában 107 áruház tartozik a céghez. A 19 áruházában már csak 1100 főt foglalkoztató magyar leányvállalat vesztesége tavaly 50 százalékkal 3,4 milliárd forint fölé nőtt. A likviditást a cég a konszernen belüli kölcsön felvételével biztosította.

A tegnapi viharos hamburgi közgyűlésen azonban csak a részvényesek ismételt kérdésére derült ki, hogy nem csupán Kelet-Európa a hibás a veszteségekért: ha a céghez tartozó Max Bahr áruházakat nem számítjuk, a 234 németországi Praktiker üzlet közül csak 72 hozott pénzt az elmúlt évben, és a csoport vesztesége meghaladta az 555 millió eurót. Ez volt a harmadik év, amit veszteséggel zárt a cég.

A tanácsadók és az igazgatóság tagjai viszont milliókat visznek haza. Kiderült, Thomas Fox, akit hét hónap után, májusban menesztettek a vezérigazgatói székből, naponta 5000 eurót keresett. Ugyanakkor rávették a szakszervezetet és a német alkalmazottakat, hogy mondjanak le a prémiumról és a karácsonyi jutalomról. Így a cég 52 millió eurót takaríthat meg a személyi kiadásokon.

Most a túlélésről van szó – jelentette ki Kay Hafner, az igazgatótanács elnöke a közgyűlésen. Markus Schürholz, a konszern pénzügyi vezetője pedig azzal fenyegette a részvényeseket, ha elutasítják a szanálási programot, a vállalat lényegében fizetésképtelenné válik. Ebben az esetben a cég részvényeinek jegyzése nulla közelébe zuhanna – közölte.
„A legfontosabb befektetők fölényben vannak” címmel tudósított a Reuters. A fölényben lévő befektetők, az osztrák Maseltov befektetési társaság és a Semper Constantia bank együttesen 16 százalékos részesedéssel rendelkező szövetsége volt, míg a közgyűlésen velük együtt csupán 26,9 százaléknyi szavazati joggal rendelkező befektető vett részt.

Az érdekek hamar összecsaptak. Az amerikai Anchor­age befektető csoport 85 millió eurós hitelt adna egy 60 millió eurós tőkeemelés után és a Praktiker-részvények 15 százalékának vételi opciójáért. Ezt a tervet azonban a Maseltovot és a Semper Constantiát képviselő alapkezelő részéről Isabella de Krassny korábban kritizálta, hiszen akkor nem a két cég lenne a Praktiker legnagyobb részvényese. Ez a két befektető – amellett hogy tőkeemelés révén növelni kívánja együttes szavazati arányát – márciusban követ dobott a tóba azzal, hogy javasolta a kelet-európai leányvállalatok eladását, ami 50–70 millió euró bevételt hozhatna a csoportnak.

Isabella de Krassny a közgyűlésen már a felügyelőbizottság lemondását követelte, hozzátéve, hogy az őt támogató befektetők kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy átvegyék a cég vezetését, és minimum 55 millió euró áll a rendelkezésükre, amit további 30 millióval meg is toldhatnak. Krassny végül engedett a Praktiker vezetőségének és támogatásáról biztosította a menedzsmentet, cserébe pedig helyeket kapott az igazgatótanácsban.

Egy év alatt három csúcsvezető ment

Két hónapja azonnali hatállyal felmentették a Praktiker igazgatótanácsának két tagját, és akkor lett a tanács elnöke Kay Hafner. A vállalatcsoport a rosszul megválasztott árleszállítási stratégia, illetve a fogyasztói hangulat romlása miatt került nehéz helyzetbe külföldi piacain. Sajtóhírek szerint nem csoda, hogy a tavalyi első féléves számokat látva egy éve lemondott Wolfgang Werner, a Praktiker AG vezérigazgatója, pedig a felügyelő bizottság kérte, legalább addig maradjon, amíg az utódját megtalálják. Az utód lett a napi 5000 eurót kereső Thomas Fox. Tegnap 9 százalékot zuhant a Praktikerrészvények árfolyama, ahogy jöttek a hírek a közgyűlésről. Pedig a papírok az egy évvel ezelőtti 4,2 euróval szemben így csakis 1,34 eurón kezdték a szerdai napot.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.