BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a legnépszerűbb hazai városok top20-as listája!

A KSH publikálta a legnépszerűbb városok végleges vendégéjszaka-számok alapján felállított sorrendjét, amely szerint a legnépszerűbb tíz település köre összességében nem változott 2010-hez képest. Az első három helyen változatlanul Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló állt, a belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Siófok követte.

A külföldiek körében Budapest mellett 2011-ben is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerűbbek.
A 2010-es sorrendhez képest az első tíz helyen számottevő változás összességében nem történt, Sárvár felkerült a 9. helyről a 7. helyre. A vendégéjszakák számának bővülése Gyula (+13,2%) és Budapest (+7,9%) esetében volt a legjelentősebb. Bár a külföldiek körében a főváros mellett jellemzően fürdővárosok és balatoni települések a legkedveltebbek, a TOP 10-be bekerült 8. helyezettként Győr és 10. helyezettként Sopron is.



„A tavalyi visszaesés után meglepően jól alakul az idei turisztikai szezon a Dél-Dunántúlon. Már most 10 százalékos forgalomnövekedés látszik a tavalyi év hasonló időszakához képest, amivel országosan a második legjobb eredményt tudhatja magáénak a régió” – mondta a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális és marketingigazgatója. Hegyi Zsuzsa drámainak nevezte a 2011-es évet, mint mondta, közel 20 százalékos volt a régió vendégforgalmának visszaesése.

Véleménye szerint ennek leginkább a forráshiány volt az oka, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat levezető évére nem sikerült megfelelő marketinget és reklámot felmutatni. Pozitív példa Dombóvár, ahol tavaly négycsillagos 90 szobás szálloda nyílt, és a kihasználtság látványosan nőtt: 130 százalékkal növekedett a vendégforgalom. Harkányban az év első felében 22 százalékos volt a külföldi és belföldi vendégéjszakák számának a növekedése. Ez azért is fontos, mert a régió vendégforgalmának 50 százalékát a gyógy- és termálfürdőhelyek adják.

A vártnál is jobban teljesített Észak-Magyarország turizmusa is. Az eredmények nem csak százalékos tekintetben kiemelkedőek, hanem abszolút értékben is, közel 140 ezer vendégéjszakás növekedést eredményezett 2011-ben, amely mintegy másfél millió vendégéjszakát jelent összességében.

„A 2011-es adatok alapján Lengyelországból érkezik hozzánk a legtöbb vendég. A régióban eltöltött külföldi vendégéjszakák közel 1/5-e hozzájuk tartozik. Lengyelország mellett jelentős küldő piacunk még Németország és Szlovákia, de ne feledkezzünk el Romániáról sem, ami ugyan csak 5. helyen szerepel a külföldi küldő piacaink tekintetében, de 2010-hez képest 2011-ben 15 százalékos vendégéjszaka növekedést tudhatott magáénak, amely elég jelentős” – mondta Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság vezetője.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt. Tizenegy hónapos csúcs közelében jár augusztusban a forint az euróval, illetve a horvát kunával szemben, így aki a következő egy hónapban megy külföldre nyaralni, valószínűleg jól jár, ha most megszerzi az utazáshoz szükséges valutát, vagy annak egy részét.

„A tavaly júliusi adatokhoz képest csaknem tizedével kevesebb magyar nyaralt az idén júliusban Horvátországban, augusztusra azonban nagyobb vendégforgalmat várnak” – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselet vezetője. Marin Skenderovic elmondta: a múlt hónapban csaknem 103 ezer magyar vendég utazott az adriai országba, ahol közel 616 ezer vendégéjszakát töltöttek. A magyar nyaralók száma 9,9 százalékkal, tartózkodási idejük hossza 5,6 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.