BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kelendőek a drága belvárosi lakások

Az utóbbi időszakban már ismét lehet számolni a külföldi vevőkkel a lakáspiacon, főleg Budapest belső kerületeiben volt növekedés az év első felében.

A különleges adottságokkal rendelkező ingatlanok közül a befektetők már találnak jó lehetőségeket, az eladók pedig sokkal rugalmasabbak lettek.

A válság kitörése után gyakorlatilag nem volt külföldi vevő a hazai ingatlanpiacon, de tavaly és tavalyelőtt már ismét érezhető volt jelenlétük, az elmúlt hónapokban pedig egyre nagyobb számban tűnnek fel az országhatáron túlról érkező vevők, a főváros belső kerületeiben pedig igen aktív volt a piac az év első felében – állítja a külföldi vevőkre és bérlőkre is szakosodott Catherine Dickens Properties felmérése. „Az emelkedés nagyjából 15 százalék körüli volt a tavalyi év hasonló időszakához képest, ez jelenleg 50 tranzakciót jelent nagyságrendileg az első fél évben.

Az idei érdeklődés Pátkai András ügyvezető igazgató szerint annak tulajdonítható, hogy sokáig nem voltak vásárlások, több befektetőnek van felhalmozott tőkéje és várták, hogy lejjebb menjenek az árak. Az élénkülő kereslet pedig felviszi az árakat, így elindul egy láncreakció: minél több helyről hallják a vásárlások élénkülését, annál többen vágnak bele egy vételi tranzakcióba. Ennek megfelelően volt áremelkedés, igaz minimális, 5 százalék mértékű. Az viszont általános tendencia, hogy sokkal rugalmasabbak az eladók, van ahol 20 százalékot is engednek a vételárból és ez vonzza a befektetőket. A külföldiek nagyon hosszan nézelődnek, hónapokkal később visszatérnek, kivárják a legjobb ajánlatot.

A vevők nemzetiségéről szólva a szakember megjegyzi, hogy nem a hagyományos – osztrák, ír, izraeli, angol, spanyol, olasz – befektetők a legélénkebbek a jelenlegi piacon, hanem az oroszok és a kelet-európaiak, akik inkább a 100 ezer euró feletti kategóriában vásárolnak. A külföldiek megfizetik a magasabb árat, de azért mindig szeretnének valami extrát kapni, ilyen lehet többek között dunai vagy városi panoráma, erkély vagy egyéb különleges adottság. „Fontos még számukra, hogy a századfordulós Budapest hangulatát idéző nagypolgári, magas mennyezetű, parkettás lakás legyen a megvásárolt ingatlan így büszkén mutogathatják barátaiknak, hogy birtokolnak egy részt a gyönyörű és eredeti közép-európai kultúrából, abból az időből, mikor még Budapest a régió pénzügyi központja volt” – magyarázza a külföldi befektetők gondolkodásmódját Pátkai András.

További részletek a szerdai Világgazdaságban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.