BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordár - Érdemes lesz kukoricába fektetni

Rekordszintre emelkedett az kukorica ára a chicagói piacon az 1956 óta nem látott aszály hatására. A piac és az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO is gyenge termésre számít az idei évben.

A kukorica ára ismét rekordot döntött, 0,8 százalékos emelkedést követően 8,30 dollárt adtak egy véka decemberi szállítású kukoricáért a chicagói árutőzsdén. Eddig a szingapúri parketten mozgott legjobban a kukorica ára, itt az idei évben 28 százalékot emelkedett az árfolyam.

Az Egyesült Államokban 1956 óta nem látott aszály sújtja a termelőket, de a szárazság az oroszországi termést is erősen csökkenti, Indiában pedig nem hozza a szokásos esőmennyiséget a monszun. A FAO jelentése szerint a múlt hónapban 6,2 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, ez 2009 óta nem látott növekedés. A 2007-2008-ban tapasztalt élelmiszerválsághoz hasonló krízis alakulhat ki, ha a gabonatermelő országok ismét exportkorlátozó intézkedésekhez nyúlnak – figyelmeztet a nemzetközi szervezet.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium a Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozása szerint hamarosan 10,929 milliárd vékára csökkent az éves kukoricatermés várakozását, ez hat éve nem látott alacsony szint, és 16 százalékos mínusz a júliusi prognózishoz képest is. A Standard & Poor’s GSCI árupiaci indexében szereplő termékek közül a búza, a szójabab és a kukorica produkálta a legnagyobb áremelkedést idén, a minisztérium úgy látja, az utóbbi két terményből utoljára 1988-ban takarítottak be olyan keveset, mint amenyi idén várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.