BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EP szerint eddig nem voltak érthetőek a betegtájékoztatók

A betegek jobb tájékozódása érdekében változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága - tudatta a testület néppárti tagja szerdán.

Peter Liese német konzervatív képviselő egy újságíróknak tartott tájékoztatón elmondta, azt szeretnék, hogy a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatók olvashatóbbak és érthetőbbek legyenek.

Emellett kötelezővé tennék a gyártóknak, hogy az adott gyógyszer csomagolásán világosan tüntessék fel a készítmény legfontosabb adatait és mellékhatásait. A részletek kidolgozása az Európai Bizottság feladata lesz.

A javaslat a gyógyszerek csomagolása mellett arra is kitér, hogy ezentúl, ha egy gyógyszergyártó cég visszavonja egy termékét a piacról, akkor kötelező lesz megindokolnia, hogy ezt miért teszi.

A jelenlegi javaslat értelmében az Európai Gyógyszerügynökségen keresztül az összes tagállam illetékes hatósága rögvest értesülhet arról, ha egy gyógyszergyártó valamelyik termékét kivonja a piacról, vagy ha az Európai Bizottság vagy valamelyik uniós tagállam hatósága egy gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét visszavonja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.