BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felső szinten karcsúsíthat a Magyar Posta

Jelenlegi formájában tökéletesen megfelel a Magyar Posta számára a parlamentnek már benyújtott új postatörvény javaslat. A konkurensek még kalkulálnak.

Miután pénteken napvilágot látott az új postatörvény-javaslat, az 50 gramm alatti levélküldemények piacának magyarországi liberalizálása iránt érdeklődő cégek most javában a dokumentumot tanulmányozzák és megpróbálják kiszámítani: a jogszabály által előírt feltételek mellett megéri-e számukra a piacra lépés.

Nem érnek rá sokáig vacillálni, hiszen ha januártól már nyújtani akarják a szolgáltatásaikat, akkor november közepéig döntést kell hozniuk. „A gazdálkodó szervezet köteles a tevékenység megkezdésére irányuló szándékát a szolgáltatás megkezdése előtt 45 nappal a Hatóságnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni” – szerepel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jegyzett jogszabályban.

Konkrét üzleti terveket eddig például azért nem tudtak felállítani a Magyar Posta jövőbeli riválisai, mert nem tudták, mikor, mennyit és hogyan kell majd fizetniük a piacnyitáskor létrehozandó kompenzációs alapba, amelyből az állami cég 2020-ig szóló egyetemes szolgáltatói létéből fakadó veszteségét finanszíroznák. „A releváns piacokon postai szolgáltatásokat nyújtó szolgáltató köteles legkésőbb minden év június 30-ig adatszolgáltatás útján tájékoztatni a Hatóságot az ezen piacokon nyújtott szolgáltatásokból származó értékesítési nettó árbevételének mértékéről” – olvasható a dokumentumban. Az mindenképpen könnyítés, hogy nem nyereségarányos lesz a fizetendő összeg.

Úgy tudni, hogy a januártól esedékes teljes piaci liberalizáció előtt a szervezet egyszerűsítését tervezi a Magyar Posta. A valószínűsíthető piacvesztés ellenére nem a kézbesítők kerülhetnek az utcára, hanem legtöbben a vezérigazgatóságon veszíthetik majd el munkájukat. Az ország legnagyobb foglalkoztatójának vezérigazgatója, Geszti László korábban lapunknak elmondta: az új piaci helyzet új mentalitást is követel a dolgozóktól. „A versenypiaci környezetben már nem jön házhoz az üzlet” – fogalmazott. Ugyanakkor a kormány által elfogadott törvénytervezet jelen formájában tökéletesen elfogadható a Magyar Posta számára.

„A törvénytervezet szükséges és arányos mértékben határozza meg a piacra lépés kereteit, az Európai Unió postai irányelvében foglalt korlátok figyelembevételével” – tájékoztatta lapunkat a mamutcég. Hozzátették: ha minden piaci szereplő eleget tesz jogszabályi kötelezettségének, a kompenzációs alap elégséges fedezetet nyújthat az egyetemes szolgáltatási kötelezettségből adódó esetleges veszteségek kiegyenlítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.