BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína vs. Japán: Már kevesebb Lexust vesznek

A Kína és Japán közötti területi vitákat már saját bőrén érzi a Toyota: a japán autógyár már csökkentette termelését az egyik üzemben.

A Toyota az AP jelentése szerint közölte, hogy csökkenti a dél-nyugat Japánban található Kiusu üzemben a Lexus-gyártás ütemét, de részleteket nem árult el. A Toyota szerint más japán gyárak nem érintettek. A japán autógyártó egyúttal bejelentette, hogy a termelés, illetve az értékesítés minden kínai telephelyén és márkakereskedőjénél a szokásos menetrend szerint zajlik, miután korábban a zavargások miatt néhány egység működését átmenetileg szüneteltették.

A Toyota bejelentése után már tényként kezelhető, hogy az elektronikai gyártók után az autóipari cégek is megszenvedik a Kína és Japán közötti területi vitát. A tiltakozó akció hatására korábban többek között a Canon és a Panasonic és bezárta kínai üzemeinek egy részét.

Japán azzal vívta ki Kína haragját, hogy bejelentette: megvásárolja az általa Szenkakunak nevezett szigetcsoport két tagját. A tiltakozások első felvonásaként kínai demonstrálók kötöttek ki a szigeteken, akiket a japán hatóságok kitoloncoltak. Majd többször erőszakossá váló tüntetések zajlottak számtalan kínai nagyvárosban. A demonstrálók közölték, hogy a japán termékek bojkottálásával tiltakoznak az ellen, hogy Japán szerintük megsértette országuk területi autonómiáját. Az elmúlt napokban Peking több cirkálót küldött a térségbe, hogy ezzel demonstrálja az ország fennhatóságát, amire Japán hivatalos tiltakozással válaszolt. A japán és a kínai külügyminiszter-helyettes a közeljövőben tárgyal a helyzetről, de egyelőre nem körvonalazódik a konfliktus megoldása.

AP - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.