BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom hajlandó további árcsökkentésről tárgyalni

A csökkenő keresletre való tekintettel a Gazprom orosz gázóriás leányvállalata nem zárja ki annak lehetőségét, hogy további árcsökkentést vezetnek be azoknál a partnereknél, akik már kaptak engedményt az árból.

Ezt Szergej Cselpanov, a Gazprom Export vezérigazgató-helyettese közölte a Prime orosz gazdasági hírügynökségnek nyilatkozva. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az árképzés "igen dinamikus folyamat" és számos olyan szerződés van, amelyekkel kapcsolatban újabb tárgyalásokra kerülhetne sor.

"Az árak állandóan mozognak. Korábban azt mondták, 10-12 százalékos árcsökkentés nem drámai, mert az olajárak stabilizálódnak" - írta a Gazprom Export főnök-helyettese a piaci helyzetről. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a piaci helyzet jelenleg ugyancsak bonyolult: a gázkínálat túlszárnyalja a keresletet.

Augusztus végén az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium tisztviselői úgy nyilatkoztak, hogy az Egyesült Államokban és más országokban zajló "palagáz-forradalom" és az azonnali ügyletek növekedése miatt a Gazpromnak tisztáznia kell beruházásai hatékonyságát. Attól tartanak, hogy az orosz állami gázmonopólium emiatt nem tudja majd tartani a magas árakat az európai országoknak szállítandó gázra kötött hosszú távú szerződéseiben.

A Gazpromnak Oroszországban is gondjai vannak: a földgáz belföldi árának növekedése a kitermelésre kivetett adó emelkedésével jár. A monopólium ezért azt kérte a kormánytól, hogy enyhítsen ezeken a terheken.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumban az európai földgázpiacon a Gazpromra nehezedő nyomás okát abban látják, hogy míg az azonnali ügyletek piacán 1000 köbméter gázért körülbelül 320 dollárt kérnek, az orosz gázcég a hosszú távú szerződéseiben ezer köbméterenkénti 400-450 dollárt kötött ki. A Gazprom részesedése az európai piacból már eddig is csökkent, és hosszú távon az exportbevételekből származó haszna is kevesebb lehet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.