BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bespájzoltak a cégek az E.ON-nál

Készen állnak a téli időszakra az E.ON Földgáz Storage Zrt. földgáztárolói, hamarosan befejeződik az idei télre lekötött 2,2 milliárd köbméter földgáz betárolása.

Ezzel a társaság négy tárolójában rendelkezésre áll a gázkereskedő cégek által lekötött kapacitásnak megfelelő mennyiség, és az E.ON technikailag készen áll arra, hogy az igények szerint kitárolja.

A kereskedők az idei téli időszakra 30 millió köbméteres napi kitárolási csúcsot kötöttek le – mondta a társaság elnöke, Axel Wietfeld. Az E.ON Földgáz Storage naponta több mint 50 millió köbmétert képes kitárolni, ami egy hideg téli napon akár Magyarország földgázfogyasztásának 50 százaléka. (Magyarországon a legmagasabb napi fogyasztást 2006-ban mérték, napi 90 millió köbmétert.)

Az E.ON Földgáz Storage négy jelenlegi tárolója – a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti – összesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. A céget törvény kötelezi arra, hogy transzparens módon biztosítsa a hozzáférést a tárolókhoz a gázpiac összes szereplőjének, így a földgázkereskedő cégeknek is. A társaságnak több mint 10 kereskedő partnere van, közülük a legjelentősebb az E.ON Földgáz Trade, amelytől a megrendelése 60 százaléka származik. Ugyanakkor évről évre nő a külső partnerek száma is a szabad földgázpiac kiteljesedésével.

A piaci helyzet miatt már a tavalyi fogyasztás is elmaradt a várakozástól, így a gázkereskedők az idén a múlt évinél kisebb fogyasztásra számítanak, tehát kisebb kapacitást is kötöttek le. (2011-ben még 2,8 milliárd köbméter tárolására szerződtek). Ugyanakkor az idén még érkezhet további lekötési igény, hiszen előfordulhat egy váratlan hideghullám, vagy egy újabb krízis a gázpiacon.

A lekötött mennyiség az utóbbi években fokozatosan csökkent. Ennek többek között az a magyarázata, hogy a szűkülő gázpiacon az E.ON-éi mellett megjelentek a piacon versenytársként a szőregi biztonsági tároló kereskedelmi kapacitásai is.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.