BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elvenné a földgáztárolót a Mol-tól a kormány

Biztonsági földgáztároló csak állami tulajdonban állhat, a tárolást végző cég pedig koncesszióban végezheti e tevékenységét - az erről szóló törvényjavaslatot Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyújtotta be a parlamentnek pénteken.

A javaslat szerint, amennyiben a gáztározót üzemeltető (engedélyes) cég, vagy pedig annak közvetett, illetve közvetlen tulajdonosa eladásra kínálja tulajdoni részesedését, arra elővásárlási joga lesz az államnak. Az elővásárlási jog alapján az állam eldöntheti: a vételi ajánlattal azonos kondíciók mellett megvásárolja-e az adott eszközt, illetve ingatlant.

Az eladónak kell az eladási szándékát közölnie - az állami vagyont felügyelő miniszterrel - a vételi ajánlat kézhezvételét követő 3 napon belül. A miniszternek 120 napja lesz arra, hogy megfontolja, él-e az elővásárlási jogával. Ha nem állami beruházásban épül meg egy földgáztározó, akkor a beruházó - az üzembe helyezés napján - köteles eladni azt az államnak.

Jelenleg az MMBF Földgáztároló Zrt. működik biztonsági földgáztározóként, amelynek többségi tulajdonosa a Mol Nyrt., a kisebbségi tulajdonosa pedig a társadalmi szervezetnek minősülő Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ), amely az MMBF jogelődjét hozta létre 2006-ban. A tároló 2010-től 1.900 millió köbméter kapacitású, a kitárolási csúcskapacitása pedig napi 25 millió köbméter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.