BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felújítások és rekord a Pecsában

Éppen egy éve került új üzemeltetőhöz a Pecsa, akkor a Cortina Service Kft. tíz évre kötött szerződést a fővárossal és a zuglói önkormányzattal. A Pecsa Music Hall marketing- és programigazgatója, dr. Erdélyi Ferenc szerint az azóta eltelt időszakban háromfajta tapasztalatot gyűjtöttek. Az első év után pozitív képet lát a Pecsa új üzemeltetője, a legoptimistább forgatókönyv szerint 6-7 év alatt fordulhat nyereségessé a rendezvényközpont.

Az egyik az volt, hogy a koncertszervező cégek is elpártoltak a Pecsától, ugyanis a 2011 nyarától az előző üzemeltető a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft. vezetése azt kommunikálta, vége a csarnoknak, és bezárják, esetleg lerombolják azt. Ennek megfelelően azzal szembesültek, hogy nem a nulláról, hanem jóval mélyebbről kellett elkezdeniük az építkezést. A második azt mutatta, hogy a közönség elfelejtette a Petőfi Csarnokot, ezért újra fel kell fedeznie azt. A harmadik, de igen meghatározó a csarnok leromlott műszaki állaga és az azzal kapcsolatos feladatok voltak.

Mindezek ellenére az üzemeltető első nyara a Pecsában igen eredményesen telt, nagyjából 200 ezer látogatót számláltak. „Hatékony és sűrű nyár volt, tele kisebb koncertekkel, a szabadtéri rész újjászületésével és nemzetközi, illetve hazai nagy produkciókkal. Rekordot is döntöttünk a látogatószámban, miután az egyik rendezvényen több mint négyezer vendég jelent meg” – mondta Erdélyi Ferenc.
Ennek megfelelően az előzetes számok arról árulkodnak, hogy erős év vége előtt állnak. Az utolsó negyedévre szépen telnek be az időpontok, folyamatosan kötik a végleges szerződéseket, de beindult a következő nyár szervezése is. Ami a dolog pénzügyi részét illeti, azzal kapcsolatban a vezető most erős pozitív üzemi eredményt vár, igaz, ez nem felel meg teljes mértékben a szakember korábbi elvárásainak.

„A teljesítményünk egy induló rendezvényközponthoz képest kiemelkedő, ugyanakkor, ha azt nézzük, mit lehet még kihozni a csarnokból, mennyi lehetőség van még, akkor haladhatnánk gyorsabban is” – állítja. Erdélyi Ferenc szerint a tervszámokat előreláthatólag hozzák, de az is igaz, hogy teljesíthetetlen elvárásokat nem támasztottak magukkal szemben. Pozitív szcenárió szerint beleszámolva minden beruházás és kötelezettség lejáratát 60 hónap elteltével fordulhat nyereségbe a csarnok üzemeltetése. „A személyes véleményem és nem pozitív számítások szerint 6-7 év kell ahhoz, hogy biztos nyereséggel tudjunk üzemelni” – teszi hozzá Erdélyi.

A nyáron egy befektető, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap is beszállt a projektbe, a Cortina Service Kft. egyhatodáért cserébe a szükséges felújítások harmadát állja. Ezt az a vállalás is szükségessé tette, hogy az ingatlanon 310 millió forint értékben végeznek el különböző korszerűsítési munkálatokat a következő öt évben.

„Elég gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy forrást kell bevonnunk” – vall a partnerség hátteréről az igazgató. Mindenképp piaci vagy félig piaci megoldást kerestek, amely a kötöttségek mellett biztosít elegendő mozgásteret is. Elkezdtek tárgyalni pénzintézetekkel, befektetési társaságokkal, alapkezelőkkel így került képbe a Széchenyi Tőkealap is. Azért döntöttek mellettük, mert egyedül ők kínáltak olyan kondíciókat és szerződéses rendszert, amely vállalható volt.

A csarnok története

Az egykori Iparcsarnok helyére tervezett épület a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) egyik kiállítási helyszíne volt, majd évekig raktárként használták. A Budai Ifjúsági Park 1984-es végleges bezárása miatt keresett a főváros akkori vezetése új helyszínt az ifjúsági szórakozás számára. Ennek nyomán tervezték át az épületet. A Petőfi Csarnok 1985 tavaszán nyílt meg. Azóta a főváros egyetlen ifjúsági szabadidőközpontja. A megnyitás óta eltelt időben fokozatosan korszerűtlenné vált. Felújításáról, megszüntetéséről, elköltöztetéséről is esett már szó.


Az első év után pozitív képet lát a Pecsa új üzemeltetője, a legoptimistább forgatókönyv szerint 6-7 év alatt fordulhat nyereségessé a rendezvényközpont.Világgazdaság - Andó Patrik A csarnok története Az egykori Iparcsarnok helyére tervezett épület a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) egyik kiállítási helyszíne volt, majd évekig raktárként használták. A Budai Ifjúsági Park 1984-es végleges bezárása miatt keresett a főváros akkori vezetése új helyszínt az ifjúsági szórakozás számára. Ennek nyomán tervezték át az épületet. A Petőfi Csarnok 1985 tavaszán nyílt meg. Azóta a főváros egyetlen ifjúsági szabadidőközpontja. A megnyitás óta eltelt időben fokozatosan korszerűtlenné vált. Felújításáról, megszüntetéséről, elköltöztetéséről is esett már szó. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.