A magyar diófajták előbb kerülhetnek piacra, mint a francia vagy az amerikai gyümölcsök, és az áruk is kedvező. Talán ez kárpótolhatja a gazdákat a szokásosnál kisebb mennyiségért, hangzott el reggel a Kossuth Rádióban.
Az idén nem lesz kiemelkedő mennyiségű a diótermés, de a gyümölcs minősége jó. Az egyik, Pécs határában található több mint 30 hektáros ültetvény tulajdonosa szerint a tavalyi évhez képest kisebb a termés. A magyar fajták jobban bírják az itthoni időjárást, tette hozzá a tulajdonos. Baranyában vannak olyan területek is, ahol a termés 90 százalékát elvitte a fagy. Az egyik gazdálkodó elmondta, csak a dombtetőn maradt meg a dió, a tavaszi fagy miatt mintegy 30 tonna a kiesés.
Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezetője elmondta, a magyar dió világszínvonalú. A magyar nemesítésű fajták méretben, minőségben és koraiságbak is a legjobbak a világon.
Az exportlehetőségek is kiválóak, hiszen a magyar dió az elsők között kerül a piacra, magyarázta a szakember. Ebben az időszakban sem francia, sem Kaliforniából származó gyümölcs nem kapható még. A magyar dió ára is nagyon kedvező, s bár a mérete ebben az évben ugyan kisebb a megszokottnál, de még így is nagyobb, mint a külföldi fajtáké. Az idei termésnek is mintegy kétharmada megy külföldre, de a hazai keresletet is sikerül ellátni.
Ma mintegy 6000 hektáron termesztenek diót az országban, de a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint akár meg is duplázhatnánk a hazai termőterületet, hiszen jól értékesíthető termékről van szó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.