BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötszáz fős elbocsátás

Folytatja költségcsökkentő programját a Magyar Telekom, amely jövőre majd 6 milliárd forintot spórolhat a tegnap bejelentett leépítésekkel, illetve a már korábban közölt szervezeti átalakításokkal.

Ötszáz munkavállalóját bocsátja el 2012 végén a Magyar Telekom, a leépítésről már a társaságnál működő érdekképviseletekkel is megállapodott – tette közzé a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde hivatalos honlapján. A közlemény szerint a munkaerő-állomány tényleges szűkülése ennél nagyobb is lehet, hiszen a most bejelentett félezres szám nem tartalmazza többek között a vezetői állomány csökkenését és a nyugdíjazások miatti munkaviszony-megszüntetéseket sem. Ahogy azt a cég kommunikációs igazgatóságán lapunknak jelezték: a leépítés kizárólag a magyarországi anyavállalatot érinti.

Az elbocsátások mellett költségcsökkentő programja keretében a társaság a béren kívüli juttatásokat is megvágja: jövőre a halasztott kezdetű nyugdíj-kiegészítő biztosítás munkáltatói hozzájárulásának mértéke negyedével csökken. Bár a cégnél maradó munkatársak az érdekképviseletekkel kötött megállapodás értelmében 2013. áprilistól 4 százalékos bérfejlesztésben részesülnek, ez feltehetőleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy – a közleményben jelzett terveknek megfelelően – az alkalmazottak bérének reálértékét megőrizzék, hiszen a jegybank legfrissebb prognózisa szerint az idei infláció 5,8 százalékos lesz, s a pénzromlás mértéke várhatóan 2013-ban is meghaladja majd a 4 százalékot.

A Magyar Telekomnál úgy számolnak, hogy a tegnap közzétett intézkedések eredményeként a munkaerőköltségek két év alatt 5,8 százalékkal csökkenhetnek, azaz a tavaly még 105 milliárd forintos összeg 2013-ban egy kevéssel 100 milliárd alá bukhat. Más kérdés, hogy az átszervezés idén minden bizonnyal még rontja az eredményt, hiszen a társaság kalkulációi szerint a végkielégítéssel kapcsolatos költségek elérhetik a 6 milliárd forintot, aminek döntő hányadát 2012 negyedik negyedévében könyveli el a vállalat.

A Magyar Telekom ennek ellenére nem lehet elégedetlen költségcsökkentési programjával: a cég 2008 és 2013 között összesen majd ötödével faragja le a munkaerőhöz köthető kiadásait, s hasonló mértékben estek az elmúlt négy esztendőben az egyéb működési költségek is, ezek tavaly már csak 106 milliárdra rúgtak, szemben a 2008-as 131 milliárddal.

Utóbbi egyébként jelzi, hogy az átszervezés keretében a távközlési vállalat nem csak munkaerő-állományát csökkenti. A cégnél már az elmúlt években is komoly szervezeti változások történtek, s ez a folyamat – ahogy ezt a hétfőn kiadott közlemény megerősítette – jövőre is folytatódik.

A társaság igazgatósága még június közepén fogadta el a vállalat működésének közép- és hosszú távú stratégiai irányait, aminek egyik első lépéseként egy új irányítási struktúra kialakításáról is döntöttek. A január 1-jétől életbe lépő legfontosabb változásokat – így például több vezérigazgató-helyettesi pozíció megszüntetését és átalakítását, illetve egy új létrehozását – már akkor nyilvánosságra hozták, ahogy azonban azt lapunknak a kommunikációs igazgatóságán tegnap elmondták: az új stratégiai irányokról és a működési modellről az ősz folyamán még további tájékoztatást nyújt a vállalat.

Marad a prognózis

Bár a cég közleménye alapján úgy fest, hogy a végkielégítések idén érezhetően csökkenthetik majd az eredményt, a vállalat egyelőre továbbra sem módosított korábban adott egész éves prognózisán. Eszerint egyébként az árbevétel stagnálhat, rosszabb esetben kismértékben csökkenhet, míg az adó- és kamatfizetés, tőketörlesztés, illetve amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 4–6 százalékkal maradhat el az egy esztendővel korábbitól.

A Magyar Telekom legutóbbi gyorsjelentését követően Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató jelezte: mivel az első fél évben az EBITDA elmaradt a prognózistól, az esztendő elején kitűzött cél elérése érdekében már az idei év második felétől széles körű, jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezettek be a társaságnál, nem csupán az általános költségek, de a marketing, a készüléktámogatások és az ügynöki díjak esetében is.

Mindenesetre a befektetők az újabb átszervezési tervekre nem reagáltak túl hevesen: a cég részvényei alacsony forgalom mellett fél százalékkal erősödtek a budapesti kereskedésben.

A Magyar Telekom legutóbbi gyorsjelentését követően Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató jelezte: mivel az első fél évben az EBITDA elmaradt a prognózistól, az esztendő elején kitűzött cél elérése érdekében már az idei év második felétől széles körű, jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezettek be a társaságnál, nem csupán az általános költségek, de a marketing, a készüléktámogatások és az ügynöki díjak esetében is.

Mindenesetre a befektetők az újabb átszervezési tervekre nem reagáltak túl hevesen: a cég részvényei alacsony forgalom mellett fél százalékkal erősödtek a budapesti kereskedésben.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.