BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támogatás kell az adózáshoz

Állami támogatásra lesz szükségük a kereskedőknek ahhoz, hogy a pénztárgépet összekössék az adóhatóság rendszerével. A költségek azonban legkorábban hetek múlva derülhetnek ki. Vannak trükkjei a pénztárgépek és az adóbevallások manipulálásának, de ezeket nem részletezném – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hozzátéve: a trükközést jelentősen megnehezítheti a pénztárgépek és a NAV közti online kapcsolat.

De csak az adóhatóságnál regisztrált gépek esetében. Mert piaci hírek szerint vannak a NAV által „ismeretlen” kasszák is az üzletekben és vendéglátóhelyeken. Aztán hol ezt, hol a NAV által ismertet használják, és ügyelnek arra, hogy a regisztrált gép fekete doboza elegendő bevételt rögzítsen, hogy ne hívják fel magukra az ellenőrök figyelmét.

A fentieket nem kívánta kommentálni az OKSZ főtitkára, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy Matolcsy György pénteki bejelentése kapcsán a legalapvetőbb kérdésekre – hogy az adóhatóság milyen gyakorisággal és milyen részletes adatokat kérhet le a jövőben – még nem tudjuk a választ. Így a várható költségeket sem lehet megbecsülni, amíg az NGM el nem készíti a végrehajtási rendeletet. Ennek függvénye lehet az addicionális hardver- és szoftverigény.

A tájékoztatásra azonban még várnunk kell, hiszen a gazdasági tárca közlése szerint a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki. A szövetség főtitkára szerint a kereskedelmi vállalkozásoknak ugyanakkor egészen biztosan szükségük lesz valamiféle állami támogatásra az eszközök cseréjéhez vagy átalakításához, hiszen a szélsőségesen éles versenyben minden piaci szereplő lehetőségei nagyon korlátozottak. Elsősorban persze a kisebb magánvállalkozásokéi.

Köztudott, hogy óriási pénzösszegek tűnnek el a feketegazdaságban, ezért hasznos lehet minden olyan intézkedés, amely a feketegazdaság bármelyik csatornájának elzárását célozza – mondta Vámos György hozzáfűzve: azt nyilvánvalóan nem lehet pontosan megmondani, összejön-e az áfabevétel Matolcsy György által várt 95 milliárdos növekedése, de az biztos: valamennyi bevétele lesz az államkasszának, sőt az sem kizárt, hogy meghaladja a várakozásokat.

A piaci nehézségek, valamint a magas adóterhelés következménye a feketézés megugrása az élelmiszer-gazdaságban is. Az élelmiszer-feketézés nagyságáról sokféle becslés látott már napvilágot, amiből a szövetség szerint annyi biztosan leszűrhető, hogy évente 100–150 milliárd forintnál is több bevételtől esik el a költségvetés. A kilencvenes években a NAV elődje, az APEH, nem tudván megfékezni a feketekereskedelmet, nem egy alkalommal adott ki olyan közleményt, hogy a vásárlók követeljék meg a nyugta vagy a blokk átadását.

A vásárló azonban vásárolni akar, és szabad idejében nem hajlandó konfliktusokat felvállalni csupán azért, mert minden olyan kisebb boltban vagy kifőzdében, ahol harmadszor látják, automatikusan elkerülik a pénztárgépet. De még a jobb éttermekben is csak kézzel írott sajtpapírt kap a fizetendő összegről a rendszeresen visszatérő vendég. Ugyanakkor az ázsiai kereskedőknek hála, az elmúlt két évtizedben elterjedt az alku is a kiskereskedelemben. Egy magánboltos nap mint nap azzal szembesül, hogy a vevő egyszerűen alkudozik és felajánlja: az árkedvezményért nem kér blokkot.

A lakáson végzett javítások esetén nincs pénztárgép – a vízvezeték-szerelő, az üveges nem hord ilyent magával –, tehát ezen a területen majd egy másik módszert kell kitalálni a trükkök visszaszorítására.

Egy bevételnövelő ötlet

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az alapvető élelmiszerek áfakulcsának a jelenlegi 27-ről 5 százalékra való csökkentése a vásárlók és a piaci szereplők számára mindenképpen előnyös lenne. A nagyobb mértékű adókulcscsökkentés a költségvetésnek ugyan a bevezetést követő időszakban persze bevételkiesést okozna, de a költségvetés hiányát pótolná a feketézés visszaszorulása is, hiszen 5 százalékos áfakulcs mellett már nem éri meg a csalás – olvasható a szövetség honlapján.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.