BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten is razziáztak: korrupciós botrány az M6-os építése körül

Német és más külföldi hatóságok házkutatásokat tartottak a mannheimi székhelyű Bilfinger Berger építőipari konszern bécsi, mannheimi és budapesti irodájában - erősítette meg a konszern kommunikációs vezetője, Sascha Bamberger a Die Presse érdeklődésére.

"A Bilfinger támogatja a nyomozást és együttműködik az államügyészséggel" - tette hozzá a konszern szóvivője, a folyamatban lévő eljárásról azonban nem volt hajlandó további részleteket közölni. Így nem lehet tudni, vajon a házkutatások nyomán beigazolódott-e a milliókra tehető kenőpénzfizetések gyanúja.

A Die Presse információi szerint Rudolf Kraftot, a Bilfinger ausztriai részlegének főnökét kényszerszabadságra küldték. Néhány napja ugyancsak kényszerszabadságon van Bernd Kühnert, a Bilfinger magyarországi főnöke is, mivel nyilvánvalóan Magyarországon van a feltételezett baj gyökere. A nyomozások középpontjában egy 495 millió euró értékű magyarországi építkezési projekt szerepel. Állítólag 2006-ban és 2007-ben kenőpénzt fizettek azért, hogy e projekt Magyarországhoz kerüljön. A rendelést pedig egy olyan konzorcium kapta meg, amelynek tagja volt Bilfinger, a bécsi Porr és a francia Egis. Ők építették meg az M6-os autópálya 65 kilométeres szakaszát Budapest és Pécs között.

A projekt politikailag nagyon vitatott, az Orbán Viktor vezette új kormány ugyanis kezdettől fogva ellenezte az építést. A konzorcium az autópályaszakaszt 18 hónap alatt készítette el, de hiányosságok léptek fel, alagutak omlottak be és a végén a magyar megbízó vonakodott az utolsó részletet kifizetni. Azért, hogy a még esedékes milliókat megkaphassák, az építési konszernek ismét a régen bevált eszközökhöz folyamodtak.

A Porr akkori vezére, Horst Pöchhacker, aki jelenleg az ÖBB felügyelőbizottságának elnöke, arra utasította Peter Hochegger lobbistát, hogy járjon közben a magyar kormánynál az ügy elsimítása érdekében. Megfogalmazása szerint a legmagasabb szinten folytatott nyomásgyakorlás célja az volt, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljenek a magyar féllel. A lap információi szerint a lobbista 25 ezer eurós sikerdíjban részesült, ami arra utal, hogy végül megszületett a megegyezés. Pöchhacker korábbi nyilatkozataiban hangsúlyozta: semmi furcsa nincs abban, hogy az osztrák kormány beveti lobbi erejét egy-egy cége érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.