BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Regionális központot épít Magyarországon a Konica Minolta

Regionális disztribúciós bázist hoz létre Budapest közelében a Konica Minolta, amely a jövőben 11 régiós országot irányít majd Magyarországról. A társaság komoly növekedési potenciált lát a kelet-közép-európai térségben.

A kiszolgálási színvonal javulását, és költségei csökkenését várja új, Pátyon kialakított regionális disztribúciós központjától a Konica Minolta. A világ egyik vezető iroda- és nyomdatechnikai berendezéseket gyártó vállalata a 10 millió eurós beruházás keretében megvalósított egységből a tervek szerint 15 országot lát majd el. A központ – amit egyébként a cég stratégiai partnere, a Kühne+Nagel üzemeltet - jövő augusztusban érheti el teljes kapacitását, ami napi öt kamionnyi áru befogadását és kezelését, illetve mintegy 850 küldemény útnak indítását jelenti.

Ken Osuga a Konica Minolta Europe elnöke a társaság kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a fejlesztést az indokolta, hogy a csoport számára kiemelkedően fontos a kelet-közép-európai térség, s komoly növekedési potenciált lát a régió országaiban.  A vállalat az idén 260 millió eurós, azaz mintegy 75 milliárd forintos forgalmat érhet el a térségben, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 
Ken Osuga hangsúlyozta: korábban az volt a cégnél a gyakorlat, hogy a vállalat termékeit Ázsiából Rotterdamba, majd a cég emmerichi központjába szállították, s innen szolgálták ki lényegében a teljes európai piacot.

A jövőben ez úgy alakul át, hogy a németországi egységből először Pátyra érkezik az áru, s ezt követően innen szállítanak a környező országokba. Az elnök szerint így amellett, hogy alacsonyabb lesz a szállítási költség, és javítható a kiszolgálás színvonala, az egyes országokban lévő raktárak készletszintje is csökkenthető, ami további megtakarítást tesz lehetővé, hogy pontosan mennyit, azt azonban nem árulta el Ken Osuga. A társaságnál egyébként idővel a szállítási útvonal átalakítását is tervezik: az elképzelések szerint 2014-től Ázsiából közvetlenül a Földközi tengeren, illetve Szlovénián keresztül, a németországi központ kihagyásával szállítanak majd Magyarországra.

A disztribúciós központ kezdetben 30 főt foglalkoztathat, a jövőben azonban a Konica Minolta fokozatosan egyre több tevékenységet végezne az egységben, így a következő években az alkalmazottak száma is emelkedhet. Az elképzelések szerint azt követően, hogy 2013 harmadik negyedévétől már a teljes régiót innen szolgálják ki, 2014 elejétől a szállítás előtti üzembe helyezést is Pátyon oldják meg, az esztendő második negyedévétől pedig egy új elektronikai hulladékkezelőt alakítanak ki a disztribúciós bázison.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tenderezés során a disztribúciós központ potenciális helyszíneként a kedvező földrajzi elhelyezkedés miatt Magyarország mellett Szlovákia is szóba került, s a Konica Minolta azért választotta végül hazánkat, mert az infrastrukturális és erőforrási adottságok jobbak voltak itthon, mint északi szomszédunknál.

A társaság ugyanakkor – ahogy erre Székely Dániel, a hazai leány ügyvezetője felhívta a figyelmet - nem kizárólag disztribúciós bázist telepít Magyarországra, egy regionális központot is kialakít az országban. A cégvezető tájékoztatása szerint összesen három ilyen centrumot hoz létre a cég Kelet-Közép-Európában, hazánk mellett Lengyelországban és Csehországban is egyet-egyet, a legtöbb államot, szám szerint tizenegyet azonban innen szolgálják majd ki. A lengyel központ hét, a cseh egység pedig három országért felel a jövőben. A magyarországi leány egyébként az idén 6 milliárd forintos árbevétellel számol, ami jelentős növekedést jelent az előző esztendőhöz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.