BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A zuhanó Facebook miatt bírságolták meg az amerikai óriásbankot

Komoly bírságot róttak ki a Morgan Stanley-re a Facebook IPO miatt. A pénzintézet nem megfelelően kezelte a bennfentes információkat, s ez szerepet játszhatott az árfolyam zuhanásában.

Öt millió dolláros (közel 1,1 milliárd forintos) bírsággal sújtotta a Morgan Stanley befektetési bankot Massachusetts állam, mivel a pénzintézet a Facebook-részvények kibocsátása során nem az elvárható módon járt el – írja a The New York Times. Az indoklás szerint a Morgan Stanley egyik bankára tanácsokat adott a világ legnagyobb közösségi oldalát működtető cég vezetőinek arról, milyen információkat osszanak meg az elemzőkkel, s ezzel komoly szerepet játszott a Facebook papírok elsődleges részvénykibocsátást (IPO) követő zuhanásában.

Az amerikai lapnak nyilatkozó hivatalnok szerint a büntetés célja, hogy a jövőben el lehessen kerülni a hasonló helyzeteket, és a részvénykibocsátásokban résztvevő pénzintézetek körültekintőbben bánjanak a bennfentes információkkal.

A Facebook május 18-án debütált a New York-i börzén. A társaság tőzsdei rajtját hatalmas felhajtás kísérte, és az eladásra kínált részvények mindegyikét a maximális 38 dolláros áron jegyezték le, sőt az első napon 45 dollárig erősödött a papír. Ezt követően azonban az árfolyam mélyrepülésbe kezdett, s a társaság szeptember közepén már fele annyit sem ért, mint négy hónappal korábban, a kurzus 17,7 dollárnál érte el mélypontját. Bár az elmúlt hetekben a Facebook ismét erősödni kezdett, a hétfői 26,75-ös záróérték még mindig 30 százalékkal elmarad a kibocsátási ártól, s az elemzői előrejelzések alapján valószínűtlen, hogy rövidtávon megközelíti a 38 dollárt a részvény jegyzése.

A kezdeti hatalmas zuhanást látva többen is bírósághoz fordultak. A kisrészvényesek egy csoportja a társaság felsővezetését, köztük Mark Zuckerberg vezérigazgatót, illetve az IPO-ban részt vevő bankokat is beperelte, mivel álláspontjuk szerint az alperesek a tőzsdei bevezetés előtt fontos információkat hallgattak el előlük. A most közzétett döntés értelmében elégedetlenségük nem volt alaptalan…

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.