„Ebben a formában biztosan vége a Kapuvárinak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kapuvári József a felszámolóval folytatott pénteki tárgyalása után. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke hozzátette: „lényegében eldőlt, hogy a cég több mint kétszáz dolgozója december 6-án felmondólevelet kap. Annak pedig, hogy külső befektető tovább működtesse a céget, jelenleg nagyon kis esélyt adok.”
Korábban voltak olyan várakozások, hogy a Kapuvári Hús Zrt.-t az állam által kijelölt felszámoló működteti tovább ideiglenesen. „Ez a hajó már elment” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a szakszervezeti vezető, aki szerint a ezzel „jogilag épp az állam zárja be a céget.”
Ez azért is meglepő fejlemény, mert a kormányszóvivői iroda szeptember 12-én bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges felszámolás esetén a felszámolót az állam jelöli ki, aki megkísérli megtartani az adott cég tevékenységét.
Az elbocsátás előtt álló dolgozók sorsáról szólva Kapuvári elmondta: „A felszámolás időszakára járó munkabért, és az elbocsátás költségeit a bérgarancia-alapból fedeznék, ez azonban csak hozzávetőleg 1 millió forint fejenként. A felmondással az alkalmazottak munkaviszonya tovább él a felmondási ideig. Akinek ez csak 30 nap, várhatóan most megkapja a pénzét, ám a régebbi dolgozók esetenként hat havi felmondási idejét nem lehet az egymilliós keretből fedezni. Így ők valószínűleg várni kénytelenek majd a pénzükre.”
Egyelőre nem járnak jobban a hitelezők sem. Információink szerint az adóhatóság által zárolt cégvagyon miatt a Kapuvári ingatlanjainak és eszközeinek egyben való értékesítése nem járható út jelenleg.
„A Kapuvári és a Gyulai esetében az a szomorú, hogy épp nem azok a cégek estek el, amelyeknek a húsipari konszolidáció során el kellett volna, hanem azok, amelyek az elmúlt években nem tudtak résztvenni az adóelkerülésben” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke hozzátette: „az ágazatban elkerülhetetlen a további konszolidáció, mivel mind a hazai alapanyagellátás, mind a kereslet szűkül.
Amíg tehát nagy exportpiacokat nem talál a magyar húsipar, addig a konszolidáció kényszerűség” – fogalmazott Éder Tamás. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: „ez azonban olyan méretekben, amilyenben az ágazaton számottevően segítene, egyelőre nem reális.”
Éder Tamás a húsipar helyzetét érintő átfogó változásokat tartana szükségesnek. Szerinte segítene például az élelmiszerlánc-felügyeleti díj átmeneti elengedése, vagy az alapvető élelmiszerek áfájának számottevő csökkentése. „Amíg az ágazat minden szereplőjét érintő ilyen lépés nem történik meg, addig számítani kell további hasonló bedőlésekre a húságazatban” – tette hozzá az elnök.
HDSZ: nem előny az állami felszámoló
Országos demonstrációt tart a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) december első hetében, a budapesti rendezvényen a húsipari munkahelyek védelméért emelik fel a szavukat – közölte a HDSZ korábban. A szakszervezet közleményében akkor kifejtette: iránymutató szakpolitika és stratégia hiányában a helyzet évről-évre romlott az érdekképviselet szerint. A szakszervezet úgy véli: jobban jártak volna az érintett cégek – a felszámolás alatt álló Kapuvári Húsipari Zrt. és a Gyulai Húskombinát Zrt. –, ha nem állami, hanem magánfelszámolás zajlana, mert így a felszámoló anyagilag is érdekelt lenne a felszámolás alatti sikeres működtetésben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.