BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Joint Venture Szövetség: A kormány rontotta a befektetői környezetet

Magyarország súlyos növekedési problémával küzd, melynek oka elsősorban nem a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság. A gyenge, környező országokétól is jellemzően elmaradó gazdasági teljesítmény elsődleges oka az, hogy nem áll rendelkezésre egy olyan befektetői környezet, amely a beruházások biztonságát és megtérülését segítené és fenntartható növekedési pályára vezetne – írja elemzésében a Joint Venture Szövetség (JVSZ).

Bár a beruházási tevékenység mélypontja leginkább a tartósan alacsony belföldi és mérséklődő export kereslet következménye, a beruházások esését a kormányzat gazdaság- és szabályozási politikája az utóbbi években felerősítette. A gazdaságpolitikai döntéshozók nem ismerték fel, hogy az érdemi és tartós gazdasági növekedéshez a munkaerő rendelkezésre állása mellett beruházás is szükséges. A beruházásokhoz szükséges finanszírozás bizonytalanná vált: a kiszámíthatatlan intézkedések miatt bizalom- és tőkehiány lépett fel, emellett a bankok terheinek növelése következtében drasztikusan csökkent a belföldi hitelezés.

A Joint Venture Szövetség javaslatai:

A jogbiztonság érvényesítése, a kiszámíthatóság javítása

Az állam, miközben az újraelosztással, direkt részvétellel túlzott szerepet vállal a gazdaság tevékenységében, nem megfelelően látja el gazdasági, szabályozói alapfeladatait: nem működik jól és gyorsan a jogrendszer és a jogalkalmazás. Nem ugyanazok a szabályok érvényesek minden vállalkozásra, sérül a piacok önszabályozása, a piacon működő vállalatok versenye, a szabályok sok esetben átláthatatlanok, változásuk kiszámíthatatlan.

A piaci keretrendszer kialakítása és fenntartása

Az állam beavatkozása a gazdasági folyamatokba elsősorban a keretrendszer pártatlan és tulajdon-semleges kialakításának útján lenne kívánatos, és nem a versenyző piacra történő tulajdonosi belépéssel.

Az érdekeltek véleménye figyelembevételének intézményesülése, szakmai konzultációk

A kapkodó jogalkotás miatt gyakran utólagos módosításra is szükség van, amelyek egy jó részét meg lehetne előzni akkor, ha az érintett vállalkozásokkal előzetesen érdemi egyeztetések történnének.

A vállalati hitelezés fellendítése

A hitelezés beindításához elsődleges fontosságú a kiszámíthatóság növelése. Emellett a bankok extraterheinek csökkentése, de legalábbis ütemezhető és hiteles kivezetése elengedhetetlen a hitelezési képességük helyreállítása érdekében. A gyenge hitelezési dinamika különösen a KKV-k számára hátrányos, hiszen ők nem férnek hozzá azokhoz az alternatív finanszírozási lehetőségekhez, amelyeket a nagyobb vállalatok képesek kiaknázni.

Adminisztratív terhek csökkentése

A hazai vállalatok adminisztratív terhei arányosan az uniós átlag háromszorosát teszik ki. Bár az elmúlt évtizedben számos terv született ennek csökkentésére – jelenleg is fut egy program ebből a célból – a megvalósításban marginális eredményeket sikerült csak elérni, emellett számos új intézkedés jelentősen növeli az adminisztratív költségeket. Az adminisztratív terhek a KKV szektort nagyobb mértékben sújtják, hiszen a kis létszámú és alacsony forgalmú vállalkozások adminisztrációs költségei továbbra is aránytalanul magasabbak a nagyobb vállalatokénál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.